Yrityksille

Pirityiset mukana tukemassa yritystoimintaa

HUOM. sivujen päivitys on käynnissä! Tiedot ovat vielä puutteellisia, lisää tietoa tulossa!


Pirityiset ry on vahvasti mukana tukemassa alueen yritystoimintaa myöntämällä yritystukia toimialueensa yrityksille. Leader-toiminnalla voimme tukea pieniä yrityksiä esimerkiksi liiketoiminnan käynnistämisessä ja yrityksen kehittämisessä sekä investoinneissa. Erityisesti haluamme kannustaa yrityksiä elinkeinojen toimintaedellytyksiä parantavaan yhteistyöhön: Leader-hanke on loistava tilaisuus lisätä yrittäjien yhteistyötä, kehittää yhteisiä tuotteita ja markkinointia sekä kokeilla uusia toimintatapoja ja innovatiivisia avauksia, sekä saada omaan yritykseen asiantuntija-apua.


Paikallisiin ihmisiin ja elinkeinoihin pohjautuva yrittäjyys luo maaseudulle nostetta ja elinvoimaisuutta lisäten palveluja ja työpaikkoja. Leader-toiminta tarjoaa pienimmillekin yrityksille tilaisuuden saada neuvontaa, opastusta ja rahoitusta yrittäjyyden polun eri vaiheissa.

TUKEA VOIDAAN MYÖNTÄÄ YRITYKSEN:

Yrityksen käynnistämistukea voidaan myöntää

 • Ilman y-tunnusta:
  • yrittäjyyskokeiluun 2500 €
  • yritystoiminnan käynnistämiseen omistajanvaihdoksen avulla 2500 € / 5000€
 • Voimassa olevalle y-tunnukselle:
  • Osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen 5000 €
  • Päätoimisen yritystoiminnan käynnistämiseen 7500 €
  • Yritystoiminnan käynnistämiseen omistajanvaihdoksen avulla 2500 € / 5000 € (mikroyritys)
  •  

Ilman y-tunnusta:

 • Yritystoiminnan suunnitteluun 1000 €

Voimassa olevalle Y-tunnukselle:

 • Yrityksen kehittämistoimien valmisteluun 2000 €
 • Yritystoiminnan kehittämiseen 3000 €

Uusien koneiden hankintaan, rakennusten hankintaan ja rakentamiseen sekä aineettomiin investointeihin kuten ohjelmistojen, patenttien ja valmistusoikeuksien hankintaan. Yrityksen investoinnin kustannusarvio voi olla 5000 – 100 000 euroa. Tuen osuus vahvistetaan myöhemmin.

Yrityksen energiainvestointituki on tarkoitettu ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla toimivalle mikroyritykselle.

Yritys- ja viljeliäryhmähankkeissa toteutetaan yritysten tai viljelijöiden väliseen yhteistyöhön perustuvia kehittämishankkeita. Yritys- tai viljelijäryhmähankkeessa ryhmä pieniä tai keskisuuria yrityksiä tai viljelijöitä kehittää toimintaansa erityisesti yhteisillä kehittämistoimenpiteillä ja tarvittaessa lisäksi yrityskohtaisilla kehittämistoimenpiteillä. Yrityksillä/viljelijöillä tulee olla yhteinen tavoite ja yhteistyösopimus.

 

 

Lue lisää:

Yritysryhmähankkeet

Viljelijäryhmähankkeet

 

 

 

Tukea myönnetään myös uusien tuotteiden, palvelujen, käytäntöjen, menetelmien ja tekniikoiden kehittämiseen maataloudessa, elintarvikealalla, metsätaloudessa ja muissa maaseudun pienissä yrityksissä.

 

 

Yritysryhmä-hankkeen tuki on 75 %. Loppu 25 % on yritysten rahallista rahoitusta.

Yritysryhmä-hanketta tulee koordinoida kolmannen osapuolen, joka ei itse ole hankkeen toimenpiteiden kohteena. Hallinnoija voi olla kehittämisorganisaatio. Hallinnoija vastaa hankkeen toteutuksesta ja hankkii tarvittavat ostopalvelut. Tukea ei siirretä osallistuville yrityksille rahana. Yrityksen osuus hankkeesta katsotaan kuitenkin de minimis -tueksi.

näin haet yritystukea

Kun olet tutustunut, millaisiin toimintoihin myönnämme tukea, ota meihin yhteyttä! Käydään ensin läpi yhdessä ideaasi ja sen rahoitusmahdollisuuksia. Tämän jälkeen voit aloittaa hankesuunnitelman työstämisen ja siihen tarvittavien liitteiden hankkimisen. Kun tarvittava materiaali on koossa, hankehakemus jätetään Hyrrä-järjestelmään. Tarvittaessa opastamme Hyrrän käytössä.

 

Hallituksen käsittelyn jälkeen ELY-keskus tarkastaa hakemuksen ja tekee hankkeesta virallisen rahoituspäätöksen. Myönteinen rahoituspäätös tarkoittaa, että ideasi toteutus voi virallisesti alkaa. Jos haluat, hankkeen toteuttamisen voi aloittaa omalla riskillä jo ennen hallituksen tai ELY-keskuksen käsittelyä, kunhan hanke on jätetty vireille Hyrrään. 

 

Varaathan hakemusprosessiin hyvin aikaa. Kokemuksemme mukaan hankkeen suunnittelu ja työstäminen vie noin 1-3 kuukautta ja sen käsittely noin kaksi kuukautta.

 

 

 

 


Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa?

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

 

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, leader-toiminnasta ja palveluistamme.