Hyrrä-asiointijärjestelmä

Hyrrä – maaseudun tukien sähköinen hakujärjestelmä

 

Maaseutuohjelman Leader-rahoitusta haetaan sähköisesti Hyrrä-järjestelmässä, joka toimii kaikkien hanke- ja yritystukien asiointikanavana. Hyrrä-järjestelmän käyttöohjeet ja kirjautumislinkki löytyvät Ruokaviraston Hyrrä-sivuilta.

 

Hyrrässä voit asioida yrityksen tai organisaation puolesta tai kirjautua sisään yksityishenkilönä. Asioidaksesi yrityksen tai organisaation puolesta, sinulla tulee olla rekisteritietoihin perustuva oikeus tai sinulle on annettu valtuus asioida yrityksen puolesta. Nämä tiedot tarkistetaan Suomi.fi-valtuuspalvelusta. Kirjautuaksesi Hyrrään tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin.

 

Lisätietoja Suomi.fi-valtuutuksesta saat Yritys-Suomi-puhelinpalvelusta, p. 0295 020 500

 

Rahoitettavan hankkeen voi aloittaa omalla riskillä vasta, kun hakemus on tullut vireille. Vireilletulotarkastuksen tekee hakemuksen käsittelijä Hyrrässä, ja siitä tulee tieto hakijan sähköpostiin. Jos hakemuksessa on riittävät tiedot, hanke voidaan ottaa vireille ja sitä myötä käsittelyyn. Hyrrässä pitää olla tallennettuna seuraavat tiedot ennen vireilletuloa:

–  tuen hakija
–  hakemuksen kohteena oleva toimenpide
–  kustannukset sekä niiden määrä ja rahoitus
–  haetun tuen määrä
–  investointia haettaessa investointisuunnitelma
–  liiketoimintasuunnitelma (koskee yrityksiä)

 

 

Tärkeimmät Hyrrä-vinkit

 

  • Ota yhteyttä ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään ennen hakemuksen tekemistä. Hanketta kannattaa suunnitella ja ohjeisiin perehtyä ennen Hyrrään kirjautumista.
  • Käytä oikeaa selainta. Hyrrä-palvelu toimii parhaiten Google Chrome- ja Mozilla Firefox -selainten uusimmilla versioilla. Muista, että ajan tasalla oleva Hyrrä-ohjeistus löytyy Maaseutuviraston sivulta. 
  • Tyhjennä välimuisti ja käytä selaimen Yksityinen selaus -toimintoa. Kirjaudu vasta sitten Hyrrään. Ohje välimuistin tyhjentämiseen.
  • Kiinnitä huomiota hakemuksen perustietoihin: mitä tukimuotoa haet, haetko tukea ELY-keskuksesta vai Leader-ryhmästä jne. Ensimmäisen välilehden valinnat Hyrrässä määräävät sitä, millaisia tietoja järjestelmä vaatii hakemukseen. Kysy lisätietoa tukimuodoista ja tuen hakemisesta ELY-keskuksesta ja oman alueesi Leader-ryhmästä.

 

 

Näin hakemusprosessi etenee Hyrrässä

 

  1. Täytä hakemus ja lähetä se sähköisesti viranomaiselle Hyrrässä. Hyrrä ohjaa ja opastaa sinua hakemuksen täyttämisessä, tarvittavien liitteiden lisäämisessä ja lähettämisessä. Hakemus allekirjoitetaan sähköisesti.
  2. Saat ilmoituksen siitä, että hakemuksesi on tullut vireille. Jos hakemusta tarvitsee täydentää, saat asiasta täydennyspyynnön.
  3. Kun hakemuksesi on käsitelty, saat tukipäätöksen Hyrrän kautta. 
  4. Kun olet aloittanut hankkeen ja kustannuksia on syntynyt, hae maksua Hyrrässä. Jos maksuhakemusta tarvitsee täydentää, toimita täydennykset Hyrrän kautta. Kun maksupäätös on tehty, saat tiedon siitä Hyrrään ja rahat tulevat tilille.

Kaikki toimittamasi hakemukset tietoineen tallentuvat Hyrrään, josta ne ovat myöhemminkin sekä sinun että viranomaisen saatavilla.