Maatalouden kehittäminen

uusia tukimuotoja maatalouden kehittämiseen

Leaderin mahdollisuudet tukea maatalousyrityksiä ovat monipuolistuneet rahoituskaudelle 2023-2027. 

Maataloutta voidaan kehittää yhteistyö- ja koulutushankkeilla, sekä maatalouden kokeilutuen avulla, joka on haettavissa vain Leaderin kautta. Monialaisia maatiloja voidaan tukea investoinneissa, jotka liittyvät maatalouden ulkopuoliseen yritystoimintaan.

Maatalouden ulkopuolista yritystoimintaa on mikä tahansa muu yritystoiminta, joka ei ole maatalouden alkutuotantoa tai maataloustuotteiden jalostusta (ns. annex I -tuotteiden valmistus).


Maatalouden ulkopuolisen yritystoiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen sekä suurempiin investointeihin voit hakea tukea ELY-keskuksesta.


Haluamme kannustaa maaseudun yrittäjiä elinkeinojen toimintaedellytyksiä parantavaan yhteistyöhön: Leader-hanke on loistava tilaisuus lisätä viljelijöiden  yhteistyötä, kehittää yhteisiä tuotteita ja markkinointia sekä kokeilla uusia toimintatapoja ja innovatiivisia avauksia, sekä saada omaan yritykseen asiantuntija-apua. 


Elinkeinollisissa yhteistyöhankkeissa ja koulutushankkeissa tuen hakijana ei voi toimia yksittäinen yrittäjä, vaan hankkeella on oltava ulkopuolinen hallinnoija.

Maatalouden kokeilutuki 2500€ / 5000€ / 7500 €

Maatalouden kokeilutuki on tarkoitettu ensimmäistä kertaa kokeiltavaan maataloustoimintaan tai olemassa olevan maataloustoiminnan monipuolistamiseen kokeilun avulla sellaisiin toimiin, joihin varsinaisia maatalouden tukia ei myönnetä.

 

Investointituki 5000-100.000€ kustannuksiin, tuki 30-35%​

Maatalouden ulkopuoliseen yritystoimintaan liittyviin investointeihin monialaisille maatiloille, jotka työllistävät enintään 5 henkilöä (vuosityöyksikköinä laskettuna).

Viljelijäryhmähanke 75%

Viljelijäryhmähankkeessa ryhmä viljelijöitä kehittää toimintaansa yhteisillä kehittämistoimenpiteillä ja tarvittaessa viljelijäkohtaisesti.

Maaseutufi-maaseutuverkostofi_Kuvitukset_Pyöreä_RGB_07
Elinkeinollinen kehittämishanke 60-80%

Kehittämishanke, jossa hyödynsaajina pienet yritykset, ja jonka tuloksia levitetään laajasti.

Maaseutufi-maaseutuverkostofi_Kuvitukset_Pyöreä_RGB_19
Elinkeinollinen koulutushanke 70%

Koulutushanke, jossa hyödynsaajina ovat pienet  yritykset.

näin haet tukea

  1. Tutustu Leaderin tarjoamiin rahoitusmahdollisuuksiin.
  2. Tutustu Pirityisten Juurista Voimaa -strategiaan sekä valintakriteereihin, joiden perusteella rahoitettavat kohteet valitaan.
  3. Ota meihin yhteyttä! Käydään vielä yhdessä läpi ideaasi ja sen rahoitusmahdollisuuksia.
  4. Tämän jälkeen voit aloittaa hankesuunnitelman työstämisen ja siihen tarvittavien liitteiden hankkimisen.
  5. Kun tarvittava materiaali on koossa, voit jättää hakemuksesi sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa. Tarvittaessa opastamme Hyrrän käytössä. Huomioithan, että Pirityisten hallitus ottaa hakemuksen käsittelyyn vasta, kun se sisältää kaikki hakemuksen käsittelyyn tarvittavat tiedot. Tee siis hakemus huolella ja ole yhteydessä matalalla kynnyksellä Pirityisten henkilökuntaan, autamme ja neuvomme hakemuksen tekemisessä.

    Hienoa, hakemus on jätetty! Mitä tapahtuu seuraavaksi ja millä aikataululla:

  6.  Hallitus käsittelee hakemukset valintajaksoittain, Pirityisten valintajaksoihin pääset tutustumaan tästä.
  7. Hallituksen käsittelyn jälkeen ELY-keskus tekee hakemukselle laillisuustarkastuksen ja tekee hankkeesta virallisen rahoituspäätöksen. Myönteinen rahoituspäätös tarkoittaa, että ideasi toteutus voi virallisesti alkaa. Jos haluat, hankkeen toteuttamisen voi aloittaa omalla riskillä jo ennen hallituksen tai ELY-keskuksen käsittelyä, kunhan hanke on jätetty vireille Hyrrään. 

 

Varaathan hakemusprosessiin hyvin aikaa. Kokemuksemme mukaan hankkeen suunnittelu ja työstäminen vie aikaa noin 1-3 kuukautta ja sen käsittely noin 2 kuukautta.