Leader Pirityisillä on käytössään avoin hakumenettely. Tiedotamme hankkeiden hakuajoista ja hankkeiden valintakokouksista kotisivuillamme sekä sosiaalisen median kanavissamme. Hakijan vastuulla on toimittaa rahoitushakemuksen tiedot annetussa määräajassa. Kaikki hakemukset toimitetaan Hyrrä-asiointipalvelun kautta.
Hakemusten tulee sisältää tarpeelliset tiedot hankkeen tavoitteista, toimenpiteistä, tarvittavista resursseista ja aikataulusta sekä arvion syntyvistä tuloksista ja toiminnan jatkuvuudesta. Neuvomme hankkeen suunnitteluvaiheessa ja annamme ohjausta hakemusvalmisteluun. Olethan rohkeasti yhteydessä!
Päätöksenteko
Hankkeiden valinta tehdään aidosti hallituksen kokouksessa hallitusten jäsenten keskuudessa Leader-ryhmän valitsemaa valintamenetelmää käyttämällä. Hakemuksen käsittelyn yhteydessä Pirityisten hallitus tekee oman arvionsa Juurista Voimaa -strategian ja sen strategian pohjalta laadittujen valintakriteerien täyttymisestä. Pirityisten hallitus arvioi hankkeita sekä sen perusteella, miten hyvin hanke toteuttaa paikallista strategiaa, että sen perusteella, miten hanke toteuttaa kyseessä olevalle hankemuodolle kohdentuvia kriteereitä. Kaikkien rahoitettavaksi hyväksyttävien hankkeiden tulee olla pakollisten kriteerien mukaisia. Yleiset valintakriteerit koskevat yleishyödyllisiä hankkeita ja yritystukia. Tullakseen rahoitetuksi hankkeen tulee saada vähintään 15 pistettä. Hallitus voi myöntää hankkeelle ns. Bonuspisteen erityisin syin. Perusteena voi olla esimerkiksi, että hanke vastaa useaan strategian painopisteeseen tai että se on erityisen oivaltava tai innovatiivinen. Hallitus asettaa kokouksessa käsiteltävät hankkeet tärkeysjärjestykseen niiden saamien pisteiden perusteella.
Rahoitettavien hankkeiden ja yritystoimien valinnassa noudatetaan puolueettomuutta, läpinäkyvyyttä, alueellista ja toiminnallista tasa-arvoa sekä strategian mukaista ohjelmallisuutta. Hakemusten käsittelyssä hallitus noudattaa jääviyssääntöjä. Laillisuustarkastuksesta vastaa Pohjanmaan ELY-keskus, joka tekee hakemuksiin viranomaispäätökset.
Rahoituslinjaukset ja poikkeukset valintamenettelyissä
Hallitus voi ohjelmakauden aikana tehdä linjauksia, joilla jonkin aihepiirin hankkeiden rahoitus lopetetaan tai käytettävää tukitasoa pienennetään. Hallitus voi asettaa pienhankkeille teemallisia hakuja ja tehdä niihin sovellettavat valintakriteerit. Mikäli pienhankkeille ei ole asetettu erillisiä valintakriteerejä, noudatetaan niissä normaaleja valintakriteerejä. Pienhankkeiden pisteraja on tällöin 10 pistettä.
Kaikkien hankkeiden tulee täyttää kaikki pakolliset kriteerit, jotka arvioidaan kyllä/ei.
Yleisillä kriteereillä arvioidaan ohjelman keskeisimpien tavoitteiden toteutumista. Kriteerin alla on kerrottu esimerkinomaisesti, miten kriteerin täyttymistä arvioidaan. Hanke voi saada jokaisesta kriteeristä 0-3 pistettä. Arviointiasteikko 0=ei vaikutusta, 1 = vähäiset vaikutukset, 2 = kohtalaiset vaikutukset, 3 = merkittävät vaikutukset.
Hankkeiden arvioinnissa käytettävät yleiset kriteerit:
Yritystukia koskevilla lisäkriteereillä arvioidaan tuettavan toimenpiteen merkitystä yritykselle ja alueen elinkeinoelämän elinvoimaisuuden vahvistamiseksi. Kriteerin alla on kerrottu esimerkinomaisesti, miten kriteerin täyttymistä arvioidaan. Hanke voi saada jokaisesta kriteeristä 0–3 pistettä. Arviointiasteikko 0=ei vaikutusta, 1 = vähäiset vaikutukset, 2 = kohtalaiset vaikutukset, 3 = merkittävät vaikutukset. Yritystukien arvioinnissa käytettävät lisäkriteerit:
Mahdollinen Bonus-piste
Kehittämishankkeita koskevilla lisäkriteereillä arvioidaan tuettavan toimenpiteen merkitystä yhteisölle ja maaseudun toimintaympäristön parantamiseksi. Kriteerin alla on kerrottu esimerkinomaisesti, miten kriteerin täyttymistä arvioidaan. Hanke voi saada jokaisesta kriteeristä 0–3 pistettä. Arviointiasteikko 0=ei vaikutusta, 1 = vähäiset vaikutukset, 2 = kohtalaiset vaikutukset, 3 = merkittävät vaikutukset. Hanketukien arvioinnissa käytettävät lisäkriteerit:
Mahdollinen Bonus-piste