Yritystoiminnan suunnittelu ja perustaminen

Monenlaista tukea aloittavalle yrittäjälle

Leaderin mahdollisuudet tukea aloittavia yrittäjiä ja yrityksiä ovat uudistuneet rahoituskaudelle 2023-2027.
 

Aloittavan yrittäjän on mahdollista hakea tukea toimintansa käynnistämiseen yritysrahoituksen käynnistämistukina, kehittämistukina sekä investointitukena. Tälle sivulle on koottu kaikki alkavan yrittäjän tukimahdollisuudet. Tutustuthan kaikkiin mahdollisuuksiin, sillä esimerkiksi suunnittelutukea (=kehittämistuki) on mahdollista hakea jo ennen käynnistämistukea.

 

Yrittäjyyden polulla voit hakea & saada useampaa tukea! Ota yhteyttä, niin suunnitellaan yhdessä juuri sinun yrittäjäpolkuusi sopivat ratkaisut!

 

Huom!

 • Luonnollisille henkilöille soveltuvia tukia voidaan hakea yksityishenkilönä, jos varsinaista yritystä ei ole vielä perustettu.
 • Tähdellä* merkityt tuet ovat haettavissa myös osa-aikaiseen yritystoimintaan.

 

käynnistämistuet aloittavalle yrittäjälle

Käynnistämistuet ovat tarkoitettu ulkopuolisten asiantuntijapalveluiden hankkimiseen. Käynnistystuella voit hankkia asiantuntija-apua esimerkiksi kirjanpidon suunnitteluun, markkinointisuunnitelman laadintaan, liiketoimintasuunnitelman laadintaan, tuotannon suunnitteluun tai investointien suunnitteluun.

 

Jos olet aloittamassa yritystoimintaa tai suunnittelet yrityksen perustamista, voit saada käynnistystukea yritystoiminnan kokeiluun, osa-aikaisen tai päätoimisen yritystoiminnan käynnistämiseen tai olemassa olevan yrityksen ostamisen suunnitteluun.

 

Yrityksen käynnistämistuet on tarkoitettu maaseudun mikroyritysten käynnistämisavustuksiin. Tuet on tarkoitettu muuhun yritystoimintaan kuin maatalous.

 

Osa- tai kokoaikaiseen yritystoiminnan käynnistämiseen voit saada tukea, jos kaikki seuraavat ehdot toteutuvat:

 • Perustettava yrityksesi sijaitsee maaseudulla.
 • Olet vähintään 18-vuotias ja ryhdyt yrittäjäksi joko yksityisenä elinkeinonharjoittajana, maatilalla, osakeyhtiössä, avoimessa yhtiössä, kommandiittiyhtiössä tai osuuskunnassa. Yritystoiminnan kokeiluun voit saada tukea jo alle 18-vuotiaana.
 • Sinulla tai perustettavan yrityksesi määräysvaltaisilla osakkailla, yhtiömiehillä tai osuuskunnan jäsenillä ei ole aikaisempaa kokemusta yritystoiminnasta.
 • Perustettavalla yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan.
 • Perustettava yrityksesi toimii paikallisia markkinoita laajemmilla markkinoilla. Tukea voidaan myöntää paikallisilla markkinoilla toimiville yrityksille, jos yritys tuotteillaan tai palveluillaan korvaa alueen ulkopuolelta hankittavia tuotteita tai palveluita.

 

 

Maaseutufi-maaseutuverkostofi_Kuvitukset_Pyöreä_RGB_17
Yritystoiminnan kokeilu 2500 €

LUONNOLLINEN HENKILÖ

Maaseutufi-maaseutuverkostofi_Kuvitukset_Pyöreä_RGB_13
Osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistäminen 5000 €

mikroyritys*

Maaseutufi-maaseutuverkostofi_Kuvitukset_Pyöreä_RGB_19
Päätoimisen yritystoiminnan käynnistäminen 7500 €

mikroyritys

Yritystoiminnan käynnistäminen omistajanvaihdoksen avulla 2500 € / 5000 €​

luonnollinen henkilö tai mikroyritys*

kehittämis- ja investointituet aloittavalle yrittäjälle

Voit hakea yrityksen perustamisvaiheessa pienimuotoisia kehittämistukia yritystoiminnan suunnitteluun ja käynnistys- tai investointituen hakemisen valmisteluun. Myös investointitukea voi hakea heti yrityksen perustamisvaiheessa. Tuet kohdennetaan toiminta-alueen maaseutualueelle perustettaville tai siellä toimiville alle 5 henkilötyövuotta työllistäville mikroyrityksille maa- ja metsätalouden ulkopuoliseen toimintaan. Tuettavan toimenpiteen on edistettävä Juurista Voimaa -strategian toteutumista.

 

 

Voit saada kehittämis- ja investointitukea, jos kaikki seuraavat ehdot toteutuvat:

 

 

 • Olet vähintään 18-vuotias ja toimit yrittäjänä joko yksityisenä elinkeinonharjoittajana, maatilalla, osakeyhtiössä, avoimessa yhtiössä, kommandiittiyhtiössä tai osuuskunnassa.
 • Yrityksesi on mikroyritys, pieni yritys tai maataloustuotteita jalostava keskisuuri yritys.
 • Yrityksesi sijaitsee maaseudulla.
 • Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan.
 • Työntekijöilläsi on riittävä ammattitaito.
 • Yrityksesi toimii paikallisia markkinoita laajemmilla markkinoilla. Tuki ei saa vääristää kilpailua. Tästä syystä paikallisilla markkinoilla toimivalle yritykselle ei yleensä myönnetä tukea.
 

 

Yritystoiminnan suunnittelu 1000 €​

LUONNOLLINEN HENKILÖ

Kehittämistoimien valmistelu 2000 €

luonnollinen henkilö tai mikroyritys*

Investointituki 5000 - 100 000 € kustannuksiin, tuki 30-35%​

mikroyritys*

Energiainvestointituki 30%

mikroyritys

näin haet tukea

 1. Tutustu Leader-yritysrahoitusmahdollisuuksiin.
 2. Tutustu Pirityisten Juurista Voimaa -strategiaan sekä valintakriteereihin, joiden perusteella rahoitettavat kohteet valitaan.
 3. Ota meihin yhteyttä! Käydään vielä yhdessä läpi ideaasi ja sen rahoitusmahdollisuuksia.
 4. Tämän jälkeen voit aloittaa hankesuunnitelman työstämisen ja siihen tarvittavien liitteiden hankkimisen.
 5. Kun tarvittava materiaali on koossa, voit jättää hakemuksesi sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa. Tarkemmat ohjeet Hyrrän käyttöön liittyen löytyy hankekohtaisilta sivuilta. Tarvittaessa opastamme Hyrrän käytössä. Huomioithan, että Pirityisten hallitus ottaa hakemuksen käsittelyyn vasta, kun se sisältää kaikki hakemuksen käsittelyyn tarvittavat tiedot. Tee siis hakemus huolella ja ole yhteydessä matalalla kynnyksellä Pirityisten henkilökuntaan, autamme ja neuvomme hakemuksen tekemisessä.
   • Hienoa, hakemus on jätetty!  Mitä tapahtuu seuraavaksi ja millä aikataululla:
 6. Hallitus käsittelee hakemukset valintajaksoittain, Pirityisten valintajaksoihin pääset tutustumaan tästä.
 7. Hallituksen käsittelyn jälkeen ELY-keskus tekee hakemukselle laillisuustarkastuksen ja tekee hankkeesta virallisen rahoituspäätöksen. Myönteinen rahoituspäätös tarkoittaa, että ideasi toteutus voi virallisesti alkaa. Jos haluat, hankkeen toteuttamisen voi aloittaa omalla riskillä jo ennen hallituksen tai ELY-keskuksen käsittelyä, kunhan hanke on jätetty vireille Hyrrään. 

 

Varaathan hakemusprosessiin hyvin aikaa. Kokemuksemme mukaan hankkeen suunnittelu ja työstäminen vie aikaa noin 1-3 kuukautta ja sen käsittely noin 2 kuukautta.

 

Ruokaviraston ohjeeseen yrityksen käynnistämistuen hakemiseen pääset tästä.

Ruokaviraston ohjeeseen yrityksen kehittämis- ja investointituen hakemiseen pääset tästä.