Toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta
Leader- toiminnan kantavana ajatuksena on valjastaa paikallisten asukkaiden oma asiantuntemus, osaaminen ja toiminta alueen kehittämistyöhön. Kehitämme alueen elinvoimaisuutta asukkailta kumpuavien ideoiden ja tarpeiden pohjalta.
Suomessa on 52 Leader-ryhmää, jotka myöntävät rahoitusta yrittäjien, yhdistysten ja muiden yhteisöjen hankkeille.
Leader-periaatteet
1. Alhaalta ylöspäin -periaate. Paikalliset ihmiset ovat kotiseutunsa parhaita asiantuntijoita. Toiminta on paikallislähtöistä ja avointa kaikille.
2. Paikallinen kumppanuus. Julkinen ja yksityinen sektori osallistuvat toimintaan tasavertaisina kumppaneina.
3. Monialaisuus. Yhteistyö ylittää totuttuja rajoja.
4. Verkostoituminen. Verkostoitumalla kootaan resursseja sekä paikallisesti että kansainvälisesti (asukkaat, järjestöt, yritykset ja julkinen sektori).
5. Alueperusteisuus. Leader-ryhmän kehittämisstrategia laaditaan omalle alueelle laajalla yhteistyöllä.
6. Kansainvälistyminen ja alueiden välinen kokemusten vaihto.
7. Innovatiivisuus ja pilottiluonteisuus, uuden luominen ja kokeileminen.
Leader-toiminnan ytimessä on ajatus oman paikkakunnan kehittämisestä yhdessä asukkaiden voimin. Tätä toteutetaan rahoittamalla alueen asukkaiden kehittämishankkeita ja neuvomalla niiden toteutuksessa. Leader-ryhmä aktivoi, innostaa, tiedottaa, kouluttaa ja toimii hankkeiden toteuttajien apuna. Kaikki neuvontapalvelut ovat maksuttomia.
Leader-toiminta on kansainvälistä
EU:n alueella toimii yli 2000 Leader-ryhmää, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä toistensa kanssa. Kansainvälisen toiminnan kautta haetaan oppia ja ideoita muista maista, tutustutaan ja tehdään yhdessä yli rajojen. Suomalaiset ovat hyviä ja kysyttyjä kumppaneita eurooppalaisissa yhteistyökuvioissa. Suomessa kehitetty Amaze Me Leader -toimintatapa mahdollistaa maaseudun nuorille kansainvälistä toimintaa.
Suomi sai Leaderin keinot ja rahoituksen käyttöönsä EU-jäsenyyden myötä vuonna 1996. EU:n ohjelmakaudella 2014–2020 Leader sisältyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan. Leaderiin on varattu runsas viisi prosenttia EU:n rahoitusosuudesta eli noin 300 miljoonaa euroa julkisia EU:n ja valtion varoja.