UUSI HALLITUS JA UUTTA TOIMINTAA

Pirityiset ry:n hallitus kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseensa 24.1.2024. Kokous järjestettiin hybridimallilla, joten osa hallituksen jäsenistä saapui paikan päälle Pirityisten toimistolle, ja osa otti osaa kokoukseen etäyhteyden avulla. Ennen kokouksen alkua paikan päällä keitettiin hyvät kaffit ja herkuteltiin paikallisilla, Pirityisten toimiston naapurissa sijaitsevan Pesolan leipomon hillomunkeilla!

Hallitus kokoontuu ns. hybridimallilla, jolloin hallituksen jäsenet voivat osallistua kokouksiin aina tilanteensa mukaan joko saapumalla paikan päälle tai etäyhteyden avulla. Vuoden ensimmäiseen kokoukseen saapui paikan päälle 8 jäsentä ja Teamsin kautta osaa otti 4 jäsentä. Varajäsenet ovat tervetulleita kokouksiin aina, riippumatta varsinaisen jäsenen paikallaolosta.

Kokouksen virallisen aloituksen jälkeen päästiin tositoimiin: järjestäytymiskokouksessa valitaan hallituksen varapuheenjohtaja aina vuodeksi kerrallaan, tänä vuonna varapuheenjohtajaksi valittiin Jenni Kentala. Puheenjohtajana 2-vuotiskauden 2024–2025 ajaksi vahvistettiin jo aiemmin Pirityisten syyskokouksessa 2023 jatkamaan Marko Kivelä, joka on toiminut Pirityiset ry:n hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2022 lähtien.

Pirityisten toimistolle kokoukseen saapuneita hallituksen jäseniä (vasemmalta edestä alkaen: Matti Korhonen (Toholampi), Jyrki Kangasviesri (Toholampi), Paula Tiala (Lestijärvi), Miina Aronen (Halsua), Mauri Koivusalo (Kaustinen), Jonna Kastell-Klapuri (Kälviä), hallituksen varapuheenjohtaja Jenni Kentala (Halsua) ja hallituksen puheenjohtaja Marko Kivelä (Kälviä) sekä hankekoordinaattori Eveliina Rahkonen. Kuva: Krista Järvelä.

Oli ilo huomata, että uudet aktiiviset jäsenet löytyivät helposti mukaan, ja positiivista kuinka he ottivat heti aktiivista roolia keskustelussa. Hallitus koostuu nyt taustoiltaan hyvin monipuolisista jäsenistä, mikä hallitustyöskentelyssä tarkoittaa erilaista osaamista ja osaamisalueita. Nämä edesauttavat asioiden käsittelyä. Tuntuu hyvältä jatkaa puheenjohtajana, kun on näin hyvä porukka kasassa!”, summaa Pirityiset ry:n hallituksen puheenjohtaja Marko Kivelä.

Pirityisten hallitustyöskentely on muutakin kuin kokouksia: osana Pirityisten laatutyötä hallituksen jäsenistä voidaan tarpeen mukaan koostaa erilaisia työryhmiä. Hallituksen jäseniä myös koulutetaan monin tavoin erilaisissa yhteyksissä. Vuoden ensimmäisessä kokouksessa vahvistettiin henkilöstötyöryhmän ja johtoryhmän kokoonpanot. Uudet hallituksen jäsenet otettiin lämpimästi vastaan, ja osana kokousta heitä perehdyttiin Leader-ryhmän hallitustyöskentelyyn. Jatkavien hallituslaisten osalta todettakoon, että kertaus on opintojen äiti! Lisää koulutusta on tiedossa koko hallitukselle niin Pirityisten omina iltakouluina, kuin virtuaalisina hallitusiltoina, joiden sisällöstä vastaavat Maa- ja metsätalousministeriö, Ruokavirasto, Maaseutuverkostoyksikkö, sekä Suomen Kylät ry:n Leader-työn kehittämispäällikkö.

Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura ry:n toiminnanohjaaja Jonna Kastell-Klapuri valittiin Pirityiset ry:n hallitukseen kaudelle 2024–2025 syyskokouksessa 2023, joten Kastell-Klapuri on yksi uusista hallituksen jäsenistä, edustaen Kälviää varajäsenen roolissa. Kokouksen jälkeen Jonna istutettiin vielä haastattelupenkkiin kertomaan ajatuksistaan ensimmäisen kokouksen jälkeen:

” Kokoukseen saapuessani pohdin, mitä hallitustyöskentely mahtaakaan pitää sisällään, mutta heti kokouksen alkumetreillä tuli kuitenkin tunne, että tämä vaikuttaa eläväiseltä ja mielenkiintoiselta toiminnalta, josta on varmasti monenlaista hyötyä monille eri toimijoille. Olen aina ollut kiinnostunut ilmiöistä, ihmisistä ja vaikuttamisesta ja tämä on yksi keino olla mukana oman asuinalueen elinvoimaisuuden edistämisessä. Iloista huomata, että hallituksen jäsenet ovat motivoituneita ja aktiivisesti mukana ja taustoiltaan eri osa-alueilta. Leader-toimintamalli vaikuttaa osallistavalta ja ruohonjuuritasolta kumpuavalta. Olen iloisin ja avoimin mielin mukana ja uskon, että saan tästä varmasti myös itse paljon kokemusta ja opittavaa.” -Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura ry:n toiminnanohjaaja Jonna Kastell-Klapuri

Uutta toimintaa Nuorten hyväksi

Kokouksessa hallitus päätti Pirityisten Nuoriso Leader -toiminnan aloittamisesta. Nuoriso Leader tarjoaa matalan kynnyksen rahoitusta nuorten omille hankkeille sekä mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa. Se uudistaa tekemistä, innostaa kokemuksiin, herättää yhteiset ideat ja virtaa nuorilta nuorille.

Nuoriso Leader – Yhteisille ideoille

Nuoriso Leader on toimintamallina valtakunnallisesti jo tuttu ja hyväksi todettu. Mallia on toivottu aloitettavaksi myös Pirityisten alueella niin asukkaiden kuin nuorten kanssa toimivien henkilöiden ja yhteisöjen toimesta jo pidemmän aikaa. Pirityisillä toiminta käynnistetään Nuoriso Leader -rahoituksella, joka on nuorten omien projektien rahoitusväline. Sen tavoitteena on tehdä Leader- ja hanketoimintaa tutuksi alueen nuorille sekä kannustaa käynnistämään uutta omaehtoista vapaa-ajan toimintaa. Nuoriso Leader -toiminta tukee Pirityisten Juurista Voimaa -strategian toteutumista, sillä Nuoret aiheena on yksi strategian läpileikkaavista teemoista.

Kun valmistaudumme uuteen ohjelmakauteen (23–27) ja laadimme uutta kehittämisohjelmaamme, oli selvää, että haluamme nuoret vahvemmin mukaan maaseudun kehittämiseen. Nuoriso Leader tarjoaa nuorille kanavan suunnitella ja kehittää aluettamme nuorten näkökulmasta, sekä vaikuttaa oman alueensa nuorten viihtyvyyteen ja toimintaan. Nuoret ovat tärkeä voimavara alueellamme ja meille on tärkeää, että nuoret viihtyvät kotiseudullaan.”  -Leader Pirityiset, toiminnanjohtaja Krista Järvelä.

Nuoriso Leader –toiminnan aloittamiseksi kokouksessa päätettiin perustaa työryhmä, joka kehittää toimintamallia Pirityisten alueella sekä käsittelee Nuoriso Leader -hakemukset. Kokouksessa vahvistettiin Nuoriso Leader -työryhmän jäseniksi toiminnanjohtaja Krista Järvelä, hankekoordinaattori Eveliina Rahkonen, hallituksen puheenjohtaja Marko Kivelä, varapuheenjohtaja Jenni Kentala sekä hallituksen varsinaiset jäsenet Tarja Tuominen ja Paula Tiala.

”Saatiin viimeinkin aloitettua tämä Nuoriso Leader alueellamme, jonka avulla voidaan konkreettisesti ottaa nuoret huomioon, ja he voivat itsenäisesti hakea tukia. Näin he oppivat jo nuorena tiedostamaan, että on tällainen organisaatio, josta voi saada tukea maaseudun hankkeisiin. Samalla nuoret oppivat hankkeista, niiden hakemisesta ja toteuttamisesta”, –Marko Kivelä, hallituksen pj.

”Tarkoituksena on, että Nuoriso Leader -rahoitus aloitetaan helmikuun aikana. Ensimmäisen hakujakson on suunniteltu päättyvän maaliskuun lopussa. Koostamme parhaillaan kotisivuillemme tietoa Nuoriso Leader -toiminnasta. Tiedotamme tarkemmista aikatauluista erikseen. ” -Krista Järvelä, toiminnanjohtaja.

Pirityiset jatkaa innolla uuteen vuoteen!

Pirityiset ry:n hallituksen kokoonpanon ja tietoa hallituksen koostamisesta löydät täältä.

-Yhdessä olemme enemmän-

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.