Uusi rahoituskausi vauhdilla käyntiin 

Viime viikolla kokoontunut Pirityisten hallitus käsitteli ensimmäistä kertaa uuden kauden rahoitushakemuksia. Pirityisten hallitus päättää rahoitettavista hankkeista apunaan Pirityisten Juurista voimaa –strategian pohjalta laaditut valintakriteerit. Näiden avulla hallitus pisteyttää hankehakemukset ja arvioi, voidaanko hanke rahoittaa. Myönteisen päätöksen sai 7 yritystukihakemusta ja 5 kehittämishanketta. Hakemuksille myönnettiin julkista tukea yhteensä 258 462,07 euroa. Leader-tuki muodostuu EU:n, valtion ja kuntien rahoituksesta. 

Uusi rahoituskausi on lähtenyt vauhdilla käyntiin, iloitsee Leader Pirityisten toiminnanjohtaja Krista Järvelä. Jo ensimmäisellä valintajaksolla saimme paljon hyviä hakemuksia ja lisää hankkeita on suunnitelmissa. Myönteisen päätöksen saaneet hankkeet vastaavat hyvin Juurista voimaa –strategiamme tavoitteita, olipa sitten kyse yrityksen kehittämisestä investointien avulla tai omien juurien tutkiminen siirtolaisuustiedon kautta. 

Seuraavan kerran hankehakemuksia käsitellään keskiviikkona 25.10., johon kokoukseen tulevien hakemusten jättämisen takaraja sähköisessä Hyrrä-palvelussa on sunnuntai 8.10.2023. 

Rahoitetut yleishyödylliset hankkeet 

Taito Keski-Pohjanmaa ry sai rahoitusta hankkeelleen “Käsitöitä ja kulttuuria omaishoitajille Keski-Pohjanmaalla”. Hankkeen tavoitteena on etsiä keinoja virkistää ja innostaa omaishoitajia heidän raskaan työnsä vastapainoksi. Hankkeen aikana suunnitellaan ja kehitetään omaishoitajilleen ja heidän hoidettavilleen kotona toteutettavat Taitohetket. Lisäksi hankkeen aikana tehdään omaisretkiä kulttuuriympäristöön ja –tapahtumiin. Hankkeen lopussa järjestetään seminaari, jossa esitellään hankkeen tulokset ja jaetaan omaishoitajille suunnattuja eri hankkeiden hyviä käytänteitä. 

Veteliin on jo pitkään toivottu kuntoportaita ja nyt ne viimein toteutuvat Eläkeliiton Vetelin yhdistyksen toimesta. Kuntoportaat sijoitetaan Vetelin liikuntapuiston yhteyteen keskeiselle paikalle niin, että päiväkotilaiset, koululaiset, asumispalveluyksiköiden asukkaat, eläkeläiset ja muut liikunnan harrastajat pääsevät sinne helposti. Kuntoportaat rakennetaan pääasiassa talkootyönä Eläkeliiton yhdistyksen jäsenten toimesta. 

Kaustislainen Arviiti ry hankkeessa “Siirtolaisuudesta voimaa Kaustiselle” kootaan yhdeksi digitaaliseksi kokonaisuudeksi Kaustiselta lähteneiden kaukosiirtolaisia ja heidän jälkipolviaan koskevat aineistot. Tavoitteena on koota Kaustisen alueen siirtolaisia koskevat henkilöhistoriat, elämäntarinat, työhistoriat ja yhteiskunnallista asemaa koskevat tiedot yhdeksi digitaaliseksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena on selvittää, miten kotimaahan palanneet siirtolaiset löysivät paikkansa Kaustisella ja millaista osaamista he toivat mm. Maatalouteen, rakentamiseen, asumiseen, hallintoon ja yhdistystoimintaan. Tavoitteena on kartoittaa siirtolaisten vaikutus kotipaikkakunnan elämään ja Suomen yhteiskunnalliseen kehitykseen. Hankkeeseen palkataan koordinaattori, joka yhdessä laajan verkoston kanssa kerää tietoja ja toteuttaa hankkeen tapahtumia.  

Piispasen pirtin eränkävijät ry on perholainen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää alueen yhteisöllisyyttä sekä virkistysmahdollisuuksia ja sitä kautta lisätä alueen elinvoimaisuutta. Yhdistyksen hakemassa investointihankkeessa tehdään nuotiopaikka ja kunnostetaan vanha hirsirakennus alueella metsästävien, ulkoilevien ja kyläläisten tauko- ja kokoontumiskäyttöön. Lisäksi kiinteistölle rakennetaan kiinteistölle riistankäsittelyvaja, joka takaa hygieeniset ja nykyaikaiset tilat hirvieläinten nylkemis-, riiputus- ja paloittelutoimintaan.  

Suomen Punaisen Ristin Kaustisen osastolle myönnettiin investointitukea päivystyspalveluautojen uusimiseen. Päivystyspalveluautot ovat käytössä kaikissa osaston ensiapupäivystyksissä sekä tarvittaessa Vapepan etsinnöissä alueella. Investoinnit edistävät merkittävästi maaseutualueen turvallisuutta sekä mahdollistaa ensiapupäivystyksen tapahtumissa ja toiminnan muussa viranomaisyhteistyössä.  

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.