Rahoituskauden käynnistymisen tilannekatsaus: Maaseudun yritystukien maksujen hakeminen käynnistyy & hanketukien muutoshakemukset mahdollistuvat

Yritystuet

Yritystukien maksujen hakeminen on käynnistynyt

Oletko hakenut maaseudun yritystukea yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin vuosien 2023 tai 2024 aikana?

Maaseudun yritystukien hakijat voivat nyt hakea tuen maksua hankkeisiin, joihin he ovat hakeneet tukea viime tai tämän vuoden aikana ja saaneet hakemukseensa myönteisen päätöksen. Maksua haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa (https://hyrra.ruokavirasto.fi).

Ohjeita maksuhakemuksen tekemiseen on Ruokaviraston verkkosivuilla. Lisäksi neuvoa voi kysyä siitä ELY-keskuksesta tai Leader-ryhmästä, josta tukea on hakenut.

Yritystuen muutoshakemukset

Yritystukien osalta muutoshakemuksia ei ole vielä mahdollista jättää. Yritystuen muutoshakemukset avautuvat Hyrrä-asiointipalvelussa myöhemmin. Muutoshakemus on tehtävä, jos kyseessä on merkittävä muutos, kuten merkittävä muutos hankkeen sisällössä tai lisäajan hakeminen hankkeen toteuttamiseen. Muutoksia ei saa toteuttaa ennen muutospäätöksen voimaantuloa.

Yritystukien maksaminen alkaa kesällä

ELY-keskukset aloittavat maksuhakemusten käsittelyn ja pyytävät tarvittaessa hakijoilta lisätietoja, jos hakemuksista puuttuu tietoja. Yritystukia ryhdytään maksamaan hakijoiden tileille kesän aikana, kun maksupäätösten tekeminen käynnistyy. Ruokavirasto tiedottaa, kun yritystukien maksut alkavat.

Hanketuet

Hanketuen muutoshakemukset ovat nyt mahdollisia

Jos hankkeeseen tulee päätöksen jälkeen muutoksia, hanketuen hakija voi tehdä Hyrrä-asiointipalvelussa muutoshakemuksen. Muutoshakemus on tehtävä, jos kyseessä on merkittävä muutos, kuten lisäajan hakeminen hankkeen toteuttamiseen. Yritystuen muutoshakemukset avautuvat Hyrrä-asiointipalvelussa myöhemmin.

Hanketukien maksujen hakeminen

Hanketukien osalta maksujen hakeminen ei ole vielä mahdollista. Ruokavirasto valmistelee hanketukien maksujen haun käynnistymistä ja tiedottaa, kun aikataulu sen osalta varmistuu.

Rahoituskauden käynnistymisen tilannetta Pirityisillä

Syksyn 2023 ja alkuvuoden 2024 aikana Pirityisten hallitus on puoltanut rahoitettavaksi 27 yritystukihakemusta sekä 13 kpl kehittämis- ja investointihankkeita. Pirityiset on Leader-rahoituksella tukenut 6 uuden yrityksen perustamisesta sekä auttanut olemassa olevia yrityksiä kehittämään toimintaansa ja parantamaan kilpailukykyään.
Yleishyödylliset kehittämis- ja investointihankkeet vaikuttavat laajasti alueen asukkaiden hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Näiden tähän mennessä puollettujen hakemusten yhteenlaskettu rahoitus on kaiken kaikkiaan reilut 664.000 euroa. Hankkeiden toteutus on päässyt myös vihdoin vauhtiin päätöksenteon mahdollistuttua, joten tällä hetkellä aluettamme kehitetään Leader-rahoituksen avulla jo yli puolella miljoonalla eurolla elinvoimaisemmaksi ja viihtyisemmäksi! Lisäksi hankkeisiin on tähän mennessä hyväksytty talkootyötä 84 296 euron edestä, joka keskimääräisesti tarkoittaa reilua 4 200 tuntia talkoilla tehtävää työtä. Talkootyön määrä hankkeissa kertoo osaltaan paikallisten ihmisten sitoutumisesta alueemme kehittämiseen.

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.