Pirityisten virtuaalikahvit ja ajankohtaista Leader-toiminnasta

Pirityisten virtuaalisilla päiväkahveilla Pirityisten toiminnanjohtaja Elina Itäniemi kertoi Leader-rahoituksen ajankohtaisista asioista, EU-rahoituskausien välisestä siirtymäkaudesta, aikatauluista, rahoituksesta ja millaisiin hankkeisiin tukea voi hakea.

EU:n rahoituskausi 2021-2027 käynnistyy näillä näkymin vasta vuonna 2023, mutta Leader-toiminta jatkuu rahoituskausien vaihtumisen välissäkin. Kyseessä on niin sanottu siirtymäkausi, joka tarkoittaa sitä, että vuosina 2021-2022 maaseudun kehittämistoimintaa jatketaan nykyiseen tapaan. Toisin sanoen säädökset, tukimuodot ja yhdistyksen kehittämisstrategia ovat samat kuin rahoituskaudella 2014-2020, mutta hankkeisiin myönnettävät varat ovat uudelta rahoituskaudelta.

Siirtymäkaudella noudatetaan Pirityisten Juurevat Kylät -strategiaa. Sen keskeisinä tavoitteina on tukea toimenpiteitä, jotka synnyttävät ja lisäävät yhteistä tahtotilaa, me-henkeä, joka edistää alueemme hyvinvointia ja menestystä. Pirityiset ry:n strategian kattamaa toiminta-aluetta on Keski-Pohjanmaan maakunnasta Kaustisen seutukunta sekä Kokkolan kaupungin suomenkieliset maaseutualueet.

Leader-rahoitusta voi hakea yleishyödylliseen kehittämis- tai investointihankkeeseen sekä yrityshankkeeseen. Myös siirtymäkaudella on mahdollista toteuttaa alueidenvälisiä hankkeita ja kansainvälisiä hankkeita rahoituskautta koskevat aikataulut huomioiden. Pirityisillä on hanke- ja yritystuissa jatkuva haku. Haku tapahtuu sähköisesti Hyrrä-asiointijärjestelmän kautta.  Leader-hankkeiden rahoittamisesta päättää Pirityisten hallitus. Hankkeiden tulee olla maaseutuohjelman sekä Pirityisten Juurevat kylät-strategian mukaisia. Hallitus arvioi tätä valintakriteerien perusteella. Kolmikantainen hallitus koostuu Pirityisten alueen ihmisistä. Hallituksessa edustettuina on tasaisesti julkinen taho, alueen yhteisöt sekä maaseudun yksittäiset asukkaat.

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.