Pirityiset puolsi Leader-rahoitusta seitsemälle hankkeelle elo-syyskuussa

Kuluvan vuoden aikana rahoitusta on puollettu yhteensä 22 yleishyödylliselle hankkeelle ja yritystukea 24 yritykselle. Julkista tukea hankkeet ovat saaneet yhteensä 693 000 euroa.


Pirityiset ry myöntää Leader-rahoitusta yrityksille ja yhteisöille Keski-Pohjanmaalla. Yhdistyksen hallitus puolsi elokuun kokouksessaan kaksi yritystukea, joiden julkinen tuki oli yhteensä noin 30 000 euroa. Toinen puollettu rahoitus oli osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen ja toinen yrityksen investointiin.


Kuluvalla rahoituskaudella 2023–2027 on käytössä uusia tukimuotoja yrityksille, mikä on näkynyt selvästi yritystukien kysynnässä. Esimerkiksi yritystoiminnan käynnistämiseen ja toimivan yrityksen omistajanvaihdoksen suunnitteluun tarkoitettuja rahoituksia on puollettu tänä vuonna useita, kertoo Pirityisten toiminnanjohtaja Krista Järvelä.

Syyskuun hallituksen kokouksessa puollettiin rahoitusta neljälle yleishyödylliselle investoinnille pienhankkeena ja yhdelle yleishyödylliselle koulutushankkeelle.

Näiden hankkeiden yhteenlasketut kokonaiskustannusarviot ovat noin 41 500 euroa, joista julkisen tuen osuudet ovat 60–90 prosenttia. Puolletut hakemukset etenevät ELY-keskukseen, jossa hankkeille tehdään laillisuustarkastus ja virallinen rahoituspäätös.

Vuonna 2024 Pirityiset on puoltanut julkista tukea yhteensä 21 yleishyödylliselle hankkeelle ja yritystukea 24 yritykselle. Yleishyödyllisten yhteisöjen hankkeille julkista rahoitusta on puollettu kuluvan vuoden aikana 486 000 euron edestä. Yritystukien julkisen rahoituksen yhteenlaskettu osuus puolestaan on noin 207 000 euroa.

Leader-ryhmä Pirityiset on paikallinen maaseudun kehittämisyhdistys ja yksi Suomen 52 Leader-ryhmästä. Pirityiset ry toimii Halsualla, Kaustisella, Lestijärvellä, Perhossa, Toholammilla ja Vetelissä sekä Kokkolan maaseutualueilla Kälviällä, Lohtajalla ja Ullavassa. Leader-tuki muodostuu EU:n maaseuturahaston, valtion ja kuntien rahoituksesta.
Leader-ryhmien hallitus valitaan kolmikantaperiaatteen mukaisesti siten, että kolmasosa jäsenistä edustaa toiminta-alueen paikallista julkista hallintoa, toinen kolmannes paikallisia yhdistyksiä sekä yrityksiä ja loput kolmasosa alueen asukkaita.

Pirityisten hallitukseen on avautumassa vuodelle 2025 yhteensä kuusi hallituspaikkaa. Ne jakautuvat paikkakunnittain seuraavasti: Perho (2), Kaustinen (1), Lestijärvi (1), Halsua (1) ja Lohtaja (1). 

– Leader-ryhmän hallinto on ainutlaatuinen järjestelmä. Mukana on tavallisia maaseudun asukkaita, jotka yhdessä tekevät päätökset siitä, minne EU:n maaseuturahoitusta alueellamme puolletaan, Järvelä sanoo.

Erityisen tärkeää on, että hallituksen jäsenistö kattaa koko toiminta-alueen ja koostuu erilaisista ihmisistä.
– Siten meillä on mahdollisimman laaja tietopohja päätösten tueksi. Hallitustyöstä kiinnostuneet voivat matalalla kynnyksellä ottaa yhteyttä toimistoomme, Järvelä kannustaa.

Päätökset hallituspaikoista tehdään yhdistyksen syyskokouksessa marraskuussa.


Puoltavan lausunnon Leader-rahoituksen myöntämisestä saaneet yleishyödylliset hankkeet (elo-syyskuu 2024)


Kaustisen Pohjan-Veikot – Lunta laduille
Pienhanke, investointi

Kaustisen Pohjan-Veikot – Elektroniset maalitaulut
Pienhanke, investointi

Salonkylän Nuorisoseura ry – Taittopöytien ja tuolien hankinta
Pienhanke, investointi

Kälviän Martat ry – Ilmalämpöpumpun hankinta ja patterien uusiminen
Pienhanke, ympäristö- ja ilmastoinvestointi

Eläkeliiton Keski-Pohjanmaan piiri ry – Tiedottaminen seuraavalle levelille
Koulutushanke



Lisätietoja:

Krista Järvelä
toiminnanjohtaja

044 235 9838  
krista.jarvela (at) pirityiset.fi

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.