Leader Pirityisten sivupiste aloittaa Kälviällä

Pirityiset ry on Leader-ryhmä ja maaseudun kehittämisyhdistys, joka rahoittaa yleishyödyllisiä kehittämis- ja investointihankkeita sekä tukee maaseudun yritystoimintaa. Pirityiset toimii Halsualla, Kaustisella, Lestijärvellä, Perhossa, Toholammilla ja Vetelissä sekä Kokkolan kaupungin Kälviällä, Lohtajalla ja Ullavassa. Yhdistyksen varsinaiset toimistotilat sijaitsevat Kaustisella. Vuoden 2024 alusta lähtien Leader-ryhmä Pirityiset on tavattavissa kerran kuukaudessa Kälviällä aluetoimistolla. Tavoitteena on parantaa palveluja ja asiakasneuvontaa Kälviä-Lohtaja-Ullava -suunnalla sekä aktivoida yhteisöjä ja yrityksiä hakemaan Leader-rahoitusta. Kälviän pisteellä on tavattavissa joko hankekoordinaattori Eveliina Rahkonen tai toiminnanjohtaja Krista Järvelä.

Vaikka etäyhteydet mahdollistavat hankeneuvonnan paikkariippumattomasti, haluamme silti tulla lähemmäksi asiakkaitamme ja tarjota mahdollisuutta tulla keskustelemaan kanssamme, kertoo Pirityisten toiminnanjohtaja Krista Järvelä. Suuntaamme aktivointia sinne, mistä hakemuksia on tullut vähän. On kaikkien etu, että tukieurot tulevat tasaisesti käyttöön alueellamme.

Pirityiset ry neuvoo tuen hakijoita hankkeen suunnitteluvaiheessa, hakemusten valmistelussa ja hankkeen toteuttamisessa. Pirityiset opastaa oikean tukimuodon valinnassa ja neuvoo Hyrrä-järjestelmän käytössä. Kaikki neuvontapalvelut ovat maksuttomia. Kälviän pisteellä Pirityisiä voi tulla tapaamaan ilman ajanvarausta tai olla yhteydessä pirityiset@pirityiset.fi ja sopia ajan etukäteen. Ensimmäisen kerran Pirityiset on tavattavissa Kälviän sivupisteellä 18.1 klo 10-15.

Pirityiset kiertää alkuvuoden ja kevään aikana myös muissa kunnissa kertomassa rahoituksesta ja neuvomassa hakijoita. Tietoa Leader-rahoituksesta saa myös Teamsin välityksellä järjestettävistä rahoitusinfoista. Näistä tapahtumista Pirityiset tiedottaa tarkemmin myöhemmin.

Hankekohtaisia tapaamisia voi sopia kasvokkain jokaiseen kuntaan tai etäyhteyksien välityksellä. Yleisen tiedottamisen lisäksi tulemme mielellämme kertomaan Leader-rahoituksesta yhdistysten omiin tilaisuuksiin.

Leader-toiminnalla eli yhteisölähtöisellä paikallisella kehittämisellä toteutetaan osaltaan Suomen EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa, mikä pitää sisällään myös maaseudun kehittämisen. Leader-toiminnan rahoitus koostuu EU:n maaseuturahaston, valtion ja kuntien rahoituksesta. Mukana on aina myös hakijoiden yksityistä rahoitusta.

Leader-rahoitus tarjoaa monia mahdollisuuksia yhteisöille ja yrityksille

Rahoituskauden 2023-2027 hankerahoituksella voidaan parantaa oman kylän viihtyisyyttä ja palveluja, kunnostaa kokoontumistiloja, ulkoilukohteita, lisätä harrastusmahdollisuuksia, vaalia kulttuuriperintöä ja parantaa palveluita. Tukea voi saada myös esimerkiksi kylän tai asuinalueen kehittämiseen tähtäävän suunnitelman tai selvityksen laatimiseen. Kehittämistä ja investointeja voidaan toteuttaa myös pienhankkeina, joissa kustannukset ovat korkeintaan 8 000 euroa. Näiden pienten hankkeiden hakumenettely on muita hankkeita kevyempi. Rahoitusta saa myös erilaisiin ympäristöhankkeisiin, jotka liittyvät esimerkiksi energiansäästöön, vesihuoltoon tai luonnon monimuotoisuuteen. Tukea voi saada koulutukseen ja tiedonvälitykseen sekä erilaisiin yhteistyöhankkeisiin.

Maaseudun yritystukia myönnetään toiminta-alueella sijaitseville mikroyrityksille yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Leader-ryhmien rahoitus painottuu erityisesti aloittaviin yrityksiin, jotta maaseudulle saataisiin uusia yrittäjiä ja yrityksiä. Yritystuissa on runsaasti uusia tukimuotoja: Käynnistys- ja kehittämistuet on tarkoitettu yrittäjyyskokeiluihin, osa-aikaisen tai päätoimisen yrityksen perustamiseen, yrityskaupan valmisteluun tai vakiintuneen yritystoiminnan kehittämiseen. Myös maatalouden kokeiluja voidaan nyt tukea Leader-rahoituksella. Yritys- ja viljelijäryhmät voivat kehittää toimintaansa yhteistyöhankkeilla. Lisäksi koulutushankkeita voidaan kohdistaa maaseutualueen yrittäjille ja maatalousyrittäjille.

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.