Joulutervehdys & katsaus kuluneeseen vuoteen 2023

Uusi rahoituskausi käynnistyi tammikuussa, jonka myötä Pirityisten vuosi 2023 on ollut toiminnantäyteinen:

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan eli CAP-suunnitelman toimeenpano käynnistyi Suomessa vaiheittain tämän vuoden aikana. Maaseudun yritys- ja hankerahoituksen lait astuivat voimaan alkuvuodesta, ja valtioneuvoston asetukset helmi-maaliskuun vaihteessa. Tukien haut käynnistyivät juhannuksen tienoilla.

Hakemuksia saapui kesän ja syksyn aikana paljon; Pirityisten hallitus on kokoontunut syksyn aikana neljään kokoukseen, joissa hallitus on arvioinut saapuneiden hakemusten strategianmukaisuutta. Strategianmukaisuusarvioinnin perusteella Pirityisten hallitus on tehnyt joko puoltavan tai kielteisen päätöksen hankkeen rahoittamisesta. Leader-ryhmä Pirityisillä oli käytössä myöntövaltuutta, eli EU:n ja valtion rahoitusosuutta tälle vuodelle yhteensä 337.500 euroa. Syksyn aikana hallitus teki myönteisen päätöksen 13 yritystuelle ja 7 yleishyödylliselle investointi- tai kehittämishankkeelle, joiden myötä lähes koko myöntövaltuus saatiin käytettyä. Jäljelle jäävä osuus siirtyy käytettäväksi ensi vuonna.

Myöntövaltuuden hupenemisen myötä useampi hanke jäi vielä odottelemaan vuoden 2024 ensimmäistä kokousta, joten edelleen voidaan todeta, että rahoitukselle on paljon kysyntää ja hankkeita halutaan toteuttaa alueellamme Juurista Voimaa -strategian mukaisesti! Näinä aikoina, kun hallitus suunnittelee leikkauksia alueelliseen ja paikalliseen maaseudun kehittämiseen, on hyvin tärkeä viesti niin paikallisesti, mutta myös valtion- ja EU:n tasolla, että yrityksillä ja hanketoimijoilla on aktiivisuutta ja kiinnostusta hyödyntää EU:n maaseuturahoituksen mahdollisuuksia! Maa- ja metsätalousministeriö tekee tällä hetkellä kovasti töitä leikkauksen vahinkojen minimoiseksi, tästä odotamme lisää tietoa vuoden 2024 alkupuolella.

Rahoituskausi saatiin lopulta käyntiin myös päätöksenteon osalta, kun yritysrahoituksen päätöksenteko mahdollistui ELY-keskuksissa marraskuun alussa. Virallisen rahoituspäätöksen Pirityisille jätetyistä hakemuksista tekee viranomaisena toimiva Pohjanmaan ELY-keskus, joka päätöstä edeltävästi tekee hakemuksille laillisuustarkastuksen. Kaikkia päätöksiä tähän mennessä hallituksen käsittelemistä yritystukihakemuksista ei ELY-keskuksessa ehditä enää tehdä vuoden 2023 aikana, mutta hyvä viesti on se, että osalle Pirityisten puoltamista yritystuista on jo ensimmäiset viralliset rahoituspäätökset saatu tehtyä, ja lisää on tulossa! 😊 Jouluterveiset kiitosten kera Pohjanmaan ELY-keskuksen Kokkolan toimipisteelle, jossa Maaseutuyksikön tiimi tekee uutterasti töitä Pirityisten puoltamien ja jo aiemmin rahoittamien hankkeiden eteen!

Tällä hetkellä rahoituskauden viivästykset johtuvat Hyrrä-asiointijärjestelmän kehittämistyöstä, joka jatkuu edelleen Ruokaviraston toimesta. Kehittämishankkeiden päätöksenteko siirtyy ensi vuoden puolelle, tämänhetkisen arvion mukaan mahdollisesti tammi-helmikuun vaihteeseen. Ensimmäisenä avautuvat yleishyödyllisten investointihankkeiden sekä tuotosperusteisten ja pienhankkeiden päätöksenteko, kehittämishankkeiden päätöksenteko avautuu myöhemmin.

Toimistolta voidaan todeta, että joulusiivoukset esimerkiksi työpöydillä odottaviin paperikasoihin jäävät suurilta osin tekemättä, sillä vaikka jouluun on yrittänyt kuinka valmistautua, on erityisesti tämä syksy yllättänyt vilkkaudellaan! Rauhoitamme hieman joulunaikaa, ja pidämme toimiston ovet ovat suljettuna aina loppiaiseen saakka, työt toki jatkuvat etätöiden merkeissä. Välipäivien ajan tavoitat Eveliinan puhelimitse ja sähköpostilla arkisin klo 8–16, Krista pyrkii lomailemaan uuden vuoden yli ja on tavoitettavissa etätöistä 2.1.2024.  Toimiston ovet ovat avoinna normaalisti taas 8.1.2024 alkaen.

Toivotamme kaikille rauhallista joulunaikaa sekä kaikkea hyvää vuoteen 2024!

Jouluisin terveisin Leader Pirityiset; toimistotontut Krista & Eveliina

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.