Haluaisitko mukaan Pirityisten hallitukseen?

Hallituksessamme vapautuu paikkoja ensi vuoden alusta alkavalle hallituskaudelle! Hallituksen jäsenten vaihtuvuudella varmistetaan sekä Leader-toiminnan avoimuus sekä uusien henkilöiden mahdollisuus osallistua Leader-toimintaan.

Tiesitkö, että hallituksemme koostuu alueemme asukkaista, ja sinullakin on mahdollisuus tulla mukaan? Jokaista toiminta-alueemme paikkakuntaa hallituksessa edustaa jäsen sekä varsinaisen että varajäsenen roolissa. Hallituksen jäsenistö kootaan kolmikannan mukaan; hallituksen jäsenet tuovat oman osaamisensa ja tietopohjansa mukaan Leader-päätöksentekoon joko julkisen hallinnon, isojen yritysten ja yhteisöjen tai paikallisen maaseudun asukkaan näkökulmasta. Kaikkia tarvitaan!

Vuonna 2025 alkavalle hallituskaudelle avautuu syyskokouksessa täytettäväksi seuraavat paikat paikkakunnittain (avautuva paikkamäärä):  

Perho (2), Kaustinen (1), Lestijärvi (1), Halsua (1) tai Lohtaja (1). 

Mitä hallitustyöskentely sinulle tarjoaa?

  • Näköalapaikan maaseutualueemme kehittämistyössä,
  • Uusia verkostoja ja paljon uutta oppia,
  • Kohtaamisia hanketoimijoiden kanssa ja mahdollisuuden tutustua rahoitettuihin kohteisiin sekä
  • ​Merkityksellistä vapaa-ajantoimintaa.

Mitä toivomme sinulta?

  • Olet aktiivinen osallistuja, nopea oppimaan, omaat hyvät yhteistyötaidot ja olet valmis antamaan aikaasi ja panostustasi hallitustyöskentelyyn maaseudun hyväksi n. kerran kuukaudessa, sisältäen kokousta edeltävästi tutustumista kokousmateriaaliin.
  • Sitoudut hallitustyöskentelyyn vähintään erovuoroisuuteesi asti. Hallituksen jäsenen toimikausi on kaksi vuotta. Toimikauden jälkeen olet erovuorossa, mutta yhdistyksen syyskokouksen niin päättäessä voit jatkaa, ja toimia hallituksessa enintään kolme toimikautta (yht. 6 vuotta) peräkkäin.
  • Tuot hallitukseen asiantuntijuutta omalta osaamisalaltasi ja pystyt hyödyntämään verkostojasi hallitustyöskentelyssä.
  • Olet aktiivinen myös kokousten ulkopuolella tuoden esiin Leaderin mahdollisuuksia omalla paikkakunnallasi. 

Mitä kuuluu hallituksen tehtäviin?

  • Pirityiset ry:n toiminnan ohjaaminen,
  • Pirityisten paikallisen kehittämisstrategian toteutumisen seuranta,
  • Työnantajana toimiminen sekä
  • Rahoitettavien hankkeiden valitseminen & myönteisten ja kielteisten rahoituslausuntojen antaminen ELY-keskukselle.

Kuka päättää hallituksen kokoonpanon?

  • Yhdistyslain mukaisesti päätösvalta yhdistyksessä kuuluu sen jäsenille, ja jäsenet käyttävät päätösvaltaansa yhdistyksen kokouksessa. Yhdistyksen sääntöjen mukaisesti syyskokous valitsee hallituksen jäsenet, varajäsenet ja puheenjohtajan. Jäsen – tule vaikuttamaan hallituksen muodostamiseen!

Mikäli hallitustyöskentely alueemme kehittämisen näköalapaikalla kiinnostaa, voit kysyä lisää sähköpostitse tai rimpauttaa toiminnanjohtaja Krista Järvelälle puh. 044 235 9838 tai krista.jarvela@pirityiset.fi

Kaikilta ehdolle asettuvilta toivomme lyhyttä esittelyä (sis. taustatahotiedon) sähköpostitse 10.11. mennessä osoitteeseen pirityiset@pirityiset.fi sekä läsnäoloa yhdistyksen syyskokouksessa 28.11.2024. Kokouspaikka ja kellonaika vahvistetaan myöhemmin.

Tule mukaan kehittämään maaseutua kanssamme!

Ehdolle asettuva, tarkista mitä kolmikantaa edustat!

Hallituksen tai valinnan tekevän elimen on noudatettava ns. ”kolmikantaperiaatetta” eli sen pitää koostua tasapuolisesti seuraavien tahojen edustajista:

1. Paikallinen julkinen hallinto

2. Yhteisöt (järjestöt, yhdistykset, 10 htv tai yli 10 htv yritykset)

3. Paikalliset asukkaat (myös alle 10 htv yritykset)

Taustataholla tarkoitetaan hallituksen jäsenen roolia kyseisellä Leader-ryhmän alueella. Kolmikannasta säädetään sekä EU:n että valtion tasolla, sekä niihin pohjautuen myös yhdistyksen säännöissä. Taustatahon määrittelyyn voit pyytää apua toiminnanjohtaja Kristalta!

Paikallinen julkinen hallinto:

Kunnan, aluehallinnon ja julkisten palveluorganisaatioiden edustajat, kuten kunnanvaltuutetut (lähtökohtaisesti ei varavaltuutetut, mutta tässä voi käyttää paikallista harkintaa), kunnanhallituksen jäsenet (myös varajäsenet), kunnanjohtaja, kunnansihteeri, elinkeinoasiamies, maaseutusihteeri, kunnaninsinööri sekä muut vastaavat viranhaltijat. Mahdollisina tuen hakijoina olevien oppilaitosten johtavissa tehtävissä olevat henkilöt luetaan paikallisen julkisen hallinnon kiintiöön. Lisäksi kunnan edustajiksi katsotaan sellaisten lautakuntien tai kunnan asettamien toimikuntien puheenjohtajat, joiden tehtäväkenttään kuuluvat maaseudun kehittämisasiat. Maakuntaliittojen ja seurakuntien johtavassa asemassa olevat työntekijät ja luottamushenkilöt (esim. maakuntajohtajat, kirkkoherrat, maakuntaliiton valtuuston sekä kirkkovaltuuston ja kirkkoneuvoston jäsenet, mutta kirkkovaltuuston ja -neuvoston jäsenten osalta voi käyttää paikallista harkintaa) kuuluvat paikallisen julkisen hallinnon kiintiöön. Julkisen tahon edustajana voi toimia myös esimerkiksi muu kunnan toimielimen nimeämä henkilö.

Yhteisöt:

Yhteisöjen edustajia ovat maaseudun kehittämistyöhön liittyvissä organisaatioissa sekä suurissa yrityksissä (10 tai yli 10 henkilötyövuotta työllistävissä yrityksissä) päättävässä asemassa olevat henkilöt kuten kyläyhdistysten, kylätoimikuntien, 4H-yhdistysten, Mannerheimin lasten-suojeluliiton, metsästysseurojen, tuottaja- ja neuvontajärjestöjen, maa- ja kotitalousseurojen, yrittäjäyhdistysten, talouselämän järjestöjen, nuorisoseurojen, maamiesseurojen tai muiden vastaavien toimijoiden hallitusten puheenjohtajat ja jäsenet tai näiden johtavassa asemassa olevat työntekijät.

Paikalliset asukkaat:

Erityisen tärkeää on se, että kolmasosa hallituksen jäsenistä on sellaisia paikallisia maaseudun asukkaita (vakituisia tai osa-aikaisia), jotka eivät edusta työnsä tai muun asemansa vuoksi paikallista julkista hallintoa tai sellaisia yhdistyksiä ja suuria yrityksiä, joiden kiinnostuksen kohteissa ovat Leader-ryhmän toimialaan kuuluvat asiat. Yksittäiset pienyrittäjät (alle 10 henkilötyövuotta) kuuluvat maaseudun asukkaiden kiintiöön.

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.