kylien ääni

Kylien ääni

(2016-2017)

Kylien ääni oli kolmen Leader-ryhmän (Pirityiset, Aktion Österbotten ja Yhyres) yhteinen kylien kehittämishanke. Pirityiset toteutti hanketta omalla toimialueellaan, johon kuuluvat Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Perho, Toholampi ja Veteli sekä Kokkolan maaseutualueet Kälviä, Lohtaja ja Ullava. Leader-ryhmien omien tapahtumien lisäksi hankkeessa oli myös yhteisiä tapahtumia hyvien käytäntöjen vaihtamiseksi.

Kylien ääni -hankkeessa kehitetiin kylien yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Hankkeen avulla myös lisättiin maaseutualueiden asukkaiden aktiivisuutta ja osallisuutta sekä edistettiin asuinympäristön ekologisuutta ja turvallisuutta.

 

Poimintoja hankkeen toiminnasta ja tapahtumista:

 

Kuvia kyliltä -valokuvaprojekti

Kuvia kyliltä -valokuvaprojekti kannusti valokuvauksesta kiinnostuneita henkilöitä kertomaan kuvin, miltä kylät näyttävät vuonna 2017. Tavoitteena oli kuvata kylänäkymiä ja kylien olemusta, ihmisiä ja tapahtumia. Kuvia kyliltä projekti alkoi syksyllä 2016 nuorten projektina, jonka kuvat ovat nähtävissä täällä. Keväällä 2017 laajentui koskemaan kaikenikäisiä kuvaajia.

 

Turvallisuuspäivät yläkoululaisille

Toukokuussa 2017 järjestettiin yläkoululaisille turvallisuuspäivät Vetelissä, Perhossa, Toholammilla, Halsualla (mukana myös Lestijärven yläkoululaiset) ja Kaustisella.

 

Meidän turvallinen kylä -koulutukset

Syksyllä 2016 ja keväällä 2017 järjestettiin kyläturvallisuuskoulutuksia Pirityisten toimialueella. Ohjelmassa oli mm. alkusammutuskoulutusta ja opeteltiin omatoimista varautumista arjen häiriötilanteisiin.

 

Matka Strömsöön

Pirityiset järjesti toiminta-alueensa kyläläisille retken Vaasaan Eurooppa-päivänä ti 9.5.2017. Vierailimme televisiosta tutussa Strömsössä sekä maailman perintöalueella Merten Talossa. Retki toteutettiin yhteistyössä Rannikko-Pohjanmaalla toimivan Aktion Österbottenin ja Kyrönmaalla toimivan Leader Yhyres ry:n kanssa. Samalla pohdittiin yhdessä, miten alueiden kyliä voitaisiin kehittää.

 

Naistenpäivän tapahtumat 8.3.

Vuonna 2017 järjestettiin Ilta naisille -tapahtuma Kälviällä. Vuonna 2016 ohjelmassa oli Ääniä kyliltä -tapahtuma Kaustisella, jossa kuultiin keskipohjalaisten naisten esittämää stand-upia.

 

Kasvisruokakurssit

Syyskuussa 2016 järjestettiin kolme kasvisruokakurssia. Lohtajalla, Halsualla ja Ullavassa kokattiin monipuolisia ja maukkaita aterioita uuden sadon kasviksista. Ohjaajana toimi Seija Varila Maa- ja kotitalousnaisista.

 

Nuorten tapahtumia

Syksyllä 2016 järjestettiin monenlaista ohjelmaa nuorille: frisbeegolftapahtuma, tanssikurssi, elokuvailta, lavatanssit, rap-workshop ja bänditalkoopäivä.

 

Tutustumismatka Uumajaan

Kylätoimijoille järjestettiin 17.-19.6.2016 matka Uumajaan, jossa tutustuttiin eri hankerahoituskohteisiin ja tavattiin sikäläisiä yhdistys- ja kylätoimijoita. Matkalla oli osallistujia myös Aktion Österbottenin ja Leader Yhyres ry:n alueelta. Lue matkan annista ryhmien yhteisestä blogista.