Weaving RoadShow teki käsityöyrittäjyyttä tutuksi maaseudun nuorille

Weaving RoadShow hankkeessa vietiin taitoa ja tietoa kudonnasta ja käsityöyrittäjyydestä RoadShowna kouluille yhdessä Keski-Pohjanmaan yrittäjien, Etelä-Pohjanmaan yrittäjien, Taito Etelä-Pohjanmaan ja alan yrittäjien kanssa. 

Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on toteutettu koulujen kanssa RoadShow -päiviä. RoadShow-päivät on suunniteltu yhdessä mukaan lähteneiden koulujen kanssa. Niissä on kerrottu yläkouluikäisille oppilaille käsityöyrittäjyydestä, ja halukkaat nuoret ovat saaneet kokeilla kudontaa kangaspuilla, sylipuilla ja kudontakehyksillä. Vierailupäivien tavoitteena on tehdä yrittämisen kynnys matalaksi ja kertoa nuorille kankaankudonnan yrittäjyydestä ja käsityöyrittäjyydestä.


Taito-Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Tuula Puoskari kertoo, että Weaving RoadShown työpajat kouluilla ja harrasteryhmissä onnistuivat hyvin.
– Vastaanotto oli avointa ja innokasta. Ryhmissä tutustuttiin kankaankudonnan eri tekniikoihin ja käsityöyrittäjyyteen, hän kertoo.

Weaving RoadShow Lestijärvellä: Sylikangaspuilla kudonta

Kaustisen kansantaiteenkeskuksessa järjestettiin 28.8. Weaving RoadShow -päivä, jossa oli mukana alueen kulttuuritoimijoita, opettajia, käsityöyrityksiä, Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Lasten kulttuurikeskukset sekä yläkoulun oppilaita ja opettajia. Päivän aikana nähtiin mm. Yläkoululaisten kehyskudontanäytös, hankkeessa mukana olevien yrittäjien esittely, asiantuntijapuheenvuoroja käsityöyrittäjyydestä sekä erilaisten kudontatekniikoiden esittelyä. 
– Seminaarin juonsi Ylen Puikko ja Koukku -ohjelmasta tuttu toimittaja Jenny Lehtinen, Puoskari kertoo. 


Koululaiset pääsevät myös kuulemaan käsityöyrittäjien omia kokemuksia yrittäjyydestä vierailupäivänä ja hankkeen  yritysvierailussa alan yrityksissä. Hankkeessa tuotettiin myös yrittäjäesittelyvideo, jossa ovat mukana IHKA Clothingin,  Atelieeri Lehtiniemen, G-Moodin ja  Sarvijoen Kehräämön yrittäjät. 
Koronatilanteen takia monet tapahtumat siirtyivät nettiin, ja myös Weaving RoadShow –seminaari vuoden 2021 lopussa järjestettiin virtuaalisesti. Virtuaaliseminaariin osallistui 271 henkilöä. Puoskari kertoo, että hankkeeseen liittyvät tavoitteet saavutettiin hyvin koronapandemiasta huolimatta.
– Se haastoi meitä etsimään uusia toimien toteuttamisen muotoja. Hankkeen tulokset kannustavat tämän tapaisten palvelujen laajentamiseen ja laadun kehittämiseen. Hankkeeseen osallistui hankkeen aikana 1237 lasta ja nuorta.

Virtuaaliseminaarin  voit katsoa tästä: Weaving RoadShow -virtuaaliseminaari

Weaving RoadShow virtuaaliseminaari: Jaakko Selin juontamassa yritysvideolla Paapiissä, kuvassa Jaakon kanssa Anniina Isokangas.

Työpajoista tehtiin videoita
Hankkeessa järjestetyistä työpajoista on tuotettu työpajavideot ja ohjeet, joissa esitellään 
kouluvierailuilla toteutettujen käsityöpajojen eri tekniikat, tarvikkeet ja työvaiheet. Videoita voi hyödyntää edelleen, ja kokeilla jotain itselle ihan uutta tekniikkaa.

Tutustu vaikka Weaving RoadShow Rannekudonta -työpajavideoon, jossa tehdään ranneke kumilankalenkeistä ja trikoosta. 
Weaving Roadshow Kudontaa pajukehikkoon -työpajavideossa ja ohjeessa näytetään kuinka tehdään pajukehikko, ja kudotaan siihen työ. 
Weaving RoadShow Kehyskudonta -työpajavideossa ja ohjeessa näytetään, kuinka tehdään kehys rimasta ja nauloista, ja miten kehyksellä kudotaan. 
Weaving Roashow Kaislapurje-työpajavideossa ja ohjeessa näytetään, kuinka tehdään kaislapurje.

Waeving RoadShow –hanke pitää yllä myös vanhaa kudontaperinnettä. Kankaan rakentaminen -videossa näytetään, kuinka luodaan loimi ja miten kangas rakennetaan ja kudotaan.
– Hankkeen aikana tuotetut kudonnan eri tekniikoiden videot kouluille ja harrasteryhmille koettiin erittäin tervetulleiksi. Myös tästä kudonnan laajaan opetukseen liittyvästä opetusvideosta saimme hyvää palautetta, Puoskari iloitsee.

Weaving RoadShow Kaustisella: Pajukehyskudonta

Weaving RoadShow -hankkeen toteutusaika on 1.3.2019-31.12.2021.  Hanketta rahoitti Leader Pirityiset ja Leader Aisapari. Kaikki hankkeen virtuaaliset aineisot ovat saatavilla https://taitokeskipohjanmaa.fi/kurssit-ja-palvelut/hankkeet/weaving-roadshow/

Teksti: Anu Kauppila, Lyhde III -tiedonvälityshanke

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.