Pomokallion luontopolku Lestijärvellä yllättää monipuolisuudellaan

Aallot lyövät rantakallioon Lestijärven kaakkoisrannalla. Riemuhiekantien päästä löytyy tilava parkkipaikka ja maisema avautuu yli 10 kilometrin pituisen järven selälle.

Riukuaidan reunustama neulaspolku johtaa uudistetun saunarakennuksen sivu, päättyen vakuuttavan hirsikämpän rappusille.

Olemme Lestin Kämppäosuuskunnan omistaman Pomokallion kämpän pihassa, Pomokallion luontopolun lähtöpisteessä. Tuuli käy järveltä, mutta paikalle saapuneet osakkaat vakuuttavat kyseessä olevan vain leppoisan syystuulen.
–Kun oikein kunnolla tuulee, niin pärskeet lentävät kämpän rappusille saakka, naurahtaa osuuskunnan puheenjohtaja Väinö Haapakoski.

Lestin kämppäosuuskunta toteutti vuosina 2017–2019 alueella kehittämishankkeen, jossa kunnostettiin pihapiirin saunarakennus ja rakennettiin monipuolinen luontopolku sekä 20 rastin kiintorastiverkosto Pomokallion ympäristöön Lestijärven rannalle.

Ymmärtääkseen hankkeen tarvetta ja mittakaavaa, on kurkistettava ensin hieman kauemmas historiaan. Tutustutaan ensin Pomokallion kämppään, joka on kokenut mittavan uudistuksen osuuskunnan aiemmassa hankkeessa.

Kämpän kunnostuksessa v. 2013 suuri osa käytetystä rakennusmateriaalista sahattiin omalta tontilta.

– Vuonna 2013 kunnostettiin kämppä ihan uuteen uskoon. Puolet rakennuksesta haluttiin entisöidä museotuvaksi ja toiselle puolelle tehtiin nykyajan vaatimukset täyttävän kesämökin tilat. Käytännössä jäljelle jäi vanhat hirsiseinät, kaikki muu purettiin. Hirsiseiniä nostettiin, koko kämpän tilat eristettiin ja sähköistettiin, luettelee hankevetäjänä toiminut Haapakoski.

Pomokallion kämppä on rakennettu alunperin vuonna 1920.
Kauko Olkkonen, Martti Hihnala ja Väinö Haapakoski ovat Lestin Kämppäosuuskunnan jäseninä osallistuneet aktiivisesti hankkeiden toteutukseen.

Osuuskunta ei ole aivan tyypillisimmästä päästä yleishyödyllisen hankkeen hakijana.
– Asiaa pohdittiin aluksi myös Leader-ryhmässä, mutta osuuskunnan sääntöihin tutustuttuaan he totesivat toiminnan soveltuvan rahoitettavaksi.

Lestin Kämppäosuuskunnan säännöissä osuuskunnan tarkoitukseksi on määritelty vanhan rakennuskulttuurin ylläpitäminen, nuorison kouluttaminen ja virkistyspalvelujen tarjoaminen jäsenistölle sekä metsäalan henkilöstölle.

– Esimerkiksi metsäalan opiskelijat Kannuksesta vierailevat täällä säännöllisesti ja osakkaat antavat myös neuvontaa metsäaiheisista asioista.

Tehdyn remontin myötä rakennuksen käyttöaste nousi merkittävästi. Kesäaikaan rakennus on osakkaiden käytössä, syksystä kevääseen kämppää on mahdollista vuokrata myös ulkopuoliseen käyttöön.
Kämpän lisääntyneen käytön myötä heräsi toive saada myös pihapiirin saunasta talvikäyttöinen.
– Samalla tarkasteltiin jälleen sääntöjä. Halusimme entisestään lisätä siellä mainittua nuorison koulutusta, joten päädyimme rakentamaan Pomokallion luontopolkua. Tavoitteena oli, että sen kautta voimme levittää metsäalan tietoisuutta lapsille ja nuorille. Lisäksi tehtiin polun ympäristöön kiintorastiverkosto suunnituskarttoineen.


Luontopolun lähtöpiste on kämpän parkkipaikalla. Pomokallion polku on pituudeltaan 1,2 kilometrin mittainen. Paikallista luontoa, metsätyyppejä ja maisemaa esittelevä kohde on esteetön, ja soveltuukin erityisen hyvin vierailuun lasten kanssa.

Kohde on yllättävän monipuolinen. Reilun kilometrin matkalla maasto on vaihtelevaa, ja reitille on onnistuttu mahduttamaan 20 infotaulua. Niissä tutustutaan niin puulajeihin kuin Lestijärven linnustoonkin, mutta mahtuu matkan varrelle myös luonnontilainen puro, vanha tervahaudan pohja sekä Ilolan metsänvartijatilan rauniot.

Luontopolku kulkee vanhan Ilolan metsänvartijatilan luona. Polun ympäristössä kasvaa yhä metsänvartijan istuttamia erikoisempia puulajeja.

Vastaanotto luontopolulle on ollut hyvä.

– Lestin koululaiset ovat vierailleet täällä lähes vuosittain ja pienempiä ryhmiä on käynyt säännöllisesti polun valmistumisesta lähtien. Viimeisimpänä virkistyspäivää oli viettämässä Eläkeliiton Lestijärven yhdistys, Haapakoski kertoo.

Osuuskunnan jäsenet ovat usein mukana opastamassa vierailijoita polun yksityiskohtiin, niin myös tämän haastattelun yhteydessä.

Matkan varrella ei jää epäselväksi, että oppaana on metsäalan ammattilaiset, niin vankka kokemus kuuluu Väinö Haapakosken ja Martti Hihnalan puheessa miesten kertoessa alueen luonnon yksityiskohdista.


Jäsenten omaa osaamista on hyödynnetty myös polun rakentamisessa.

– Kaikki on pyritty tekemään talkoilla mitä pystyi: suunnittelu, vanhan saunan purku, polun rakenteiden ja sorastuksien ajo. Myös reitin opastaulujen tekstit suunniteltiin ja laadittiin itse, luettelee Haapakoski.

Taulujen upeat valokuvat ovat myös osa talkootyötä, sillä osakkaista Kauko Olkkonen on taltioinut eläimet ja maisemat kameraansa aivan luontopolun lähiluonnossa.

Vasemmalla vanha saunarakennus, oikealla uusi rakennus, jossa varasto on yhdistetty saman katon alle.
Pomokallion kämpän tilat ovat myös osuuskunnan ulkopuolisten vuokrattavissa syksystä kevääseen.
Pomokallion polku
Toteuttaja: Lestin kämppäosuuskunta
Budjetti 78 000€
Tuki: 60%
Myös näitä luontokohteita Pirityiset rahoitti ohjelmakaudella 2014-2022:

Teksti ja kuvat: Helena Koivusalo

Tutustu Virkku-teemahankkeessa rahoitettuihin kohteisiin tarkemmin täällä!

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.