Pienmallastamo Toholammille

MAAILMAN POHJOISIN PIENMALLASTAMO TOHOLAMMILLE?

Pienpanimoiden kasvava suosio lisää kotimaisten erikoismaltaiden kysyntää. Kotimaista erikoismaltaiden tarjoajaa ei kuitenkaan ole. Toholammilla on käynnissä tutkimushanke, jossa selvitetään erikoismaltaiden tuotantomahdollisuuksia Keski-Pohjanmaalla.
Pienmallastamo Toholammille -hankkeen tavoitteena on selvittää paikallisten raaka-aineiden saatavuus ja soveltuvuus erikoismaltaiden ja mallasuutteen sekä gluteenittomien mallastuotteiden tuotantoon, selvittää erilaisia maltaiden jalostustekniikoita, sekä luoda teknis-taloudellinen malli erikoismaltaiden ja mallasuutteiden tuotantoon, skaalattavassa muodossa.

Toholampi kuuluu vahvaan maanviljelysalueeseen, mutta mallasohraa siellä ei ole aiemmin viljelty. Pienmallastamo –hankkeen projektipäällikkö Jyrki Veijola kertoo, että mallastamo nähdään mahdollisuutena paikallisille viljelijöille, ja koko alueen kilpailukyvylle.

Alkuvaiheessa kartoitettiin maatalousyrittäjien kiinnostus mallasohran viljelyyn. Koeviljelyyn lähti mukaan 5 viljelijää, joista yksi viljelee luomulaatuista mallasohraa.
– Kuivasta kesästä huolimatta satotasot olivat hyvät. Mallasohralla viljelijän saama katetuotto olisi merkittävästi tavallista ohraa parempi, Veijola kertoo.
Kotimainen mallasohran tuottaminen tuntuu Veijolan mukaan järkevältä.
– Miksi tuoda erikoismallasta ulkomailta, jos voisimme tuottaa sitä Keski-Pohjanmaalla, hän kysyy.

Maltaan laatu maistuu lopputuloksessa

Veijolan mielestä pohjoinen ulottuvuus on mallastushankkeen olennainen vetovoimatekijä.  
– Voimme tuottaa täällä maailman puhtainta ja pohjoisinta mallasohraa, Veijola kuvailee.
Kotimainen laadukas mallasohra on tervetullutta myös panimoyrittäjien näkökulmasta. Kysyntää selvitettiin markkinatutkimuksella.
– Kotimaiselle erikoismaltaille on kysyntää. Tasalaatuista kotimaista mallasta ei ole tähän asti ollut saatavilla. Maltaan laatu maistuu suoraan lopputuloksessa, Veijola kertoo.

Viljelyä kokeiltiin kolmella lajikkeella, joista yksi vaikuttaa olevan ylitse muiden. Näytteet on lähetetty laboratorioon, jossa selvitetään kemialliset ominaisuudet, esimerkiksi beetaglukaani ja valkuaispitoisuus.
– Valkuaispitoisuus vaikuttaa vaahtoutuvuuteen, eli se on yksi oluenvalmistuksen olennaisimpia kemiallisia tekijöitä.  
Toholammilla olisi ehkä käytettävissä sopiva elintarviketeollisuuden tila, johon pienmallastamo voitaisiin rakentaa. Alkuinvestoinnin suuruus on Veijolan mukaan noin 1,5 miljoonaa euroa.  
– Meillä on pian käsissämme loppulausunto. Toivon mukaan se osoittaa, että laitos kannattaa rakentaa, Veijola toivoo.
Teksti: Lyhde III-tiedonvälityshanke

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.