Löydä lähiseudun upeat kohteet ja Tee se Suomessa!

Kun suuret tapahtumat on peruttu, ja matkustamista rajoitetetaan, kotimaan reissukohteet voivat tarjota aivan uuden näkökulman Suomi-matkailuun. Pienillä toimijoilla voi olla poikkeusaikana ennennäkemätön mahdollisuus valloittaa matkailijoiden sydämet. Kotimaan kohteet tarjoavat erilaisen näkökulman siihen, mitä matkailu ja rentoutuminen voi olla. Moni saattaa löytää lähiseudun upeat vierailupaikat ensimmäistä kertaa elämässään. Toivottavasti niihin palataan silloinkin, kun matkakohteissa on taas enemmän valinnanvaraa. Haastavan kevään ja alkukesän jälkeen on tärkeää, että pienet kotimaan matkakohteet löydetään. Tee Se Suomessa –lähimatkailukampanja keskittyy tänä kesänä kohteisiin, joissa on turvallista vierailla myös poikkeusolosuhteissa. Tällaisia ovat esimerkiksi ulkokohteet, jotka ovat suhteellisen lähellä omaa kotipaikkakuntaa. Ainahan ei tarvitse mennä kauas nähdäkseen jotakin hienoa. Tänä kesänä ei muutenkaan ole kiire kauas. Nyt on se hetki, kun kannattaa selvittää millaista tekemistä ja elämyksiä on tarjolla ihan nurkan takana. Siellä mistä niin usein arjessa ja lomalla ajellaan kiireellä ohi. Olemme keränneet sinua varten upeita kohteita, joita on jollain tavalla kehitetty EU:n maaseuturahaston tuella Leader-ryhmien tai ELY-keskusten kautta. Maaseuturahasto onkin osaltaan mahdollistamassa sitä, että kotimaan matkailijoille riittää elämyksiä koettavaksi.

Tutustu oman maakuntasi reissukohteisiin sivustollamme, ja Tee se Suomessa! Käyntikohteet löydät myös sivuston alaosasta löytyvän kartan avulla.

Ohtakarin kalastajakylä muodostaa kokonaisuutena eräänlaisen museoalueen.

Koe kalastajakylän idylli Keski-Pohjanmaalla 

Perämeren kalastajakylän idylli ei ole mitään satukirjoien tarinaa, vaan täyttä totta. Keski-Pohjanmaalla voit vierailla Ohtakarin kalastajakylässä, ja nähdä samalla kertaa yhden koko Euroopan upeimmista hiekkarannoista.
Kokkolan Lohtajalla sijaitseva Ohtakarin kalastajakylä muodostaa kokonaisuutena eräänlaisen museoalueen. Saaressa on tiheään rakennettu punaisten kalastajamökkien muodostama kalastajakylä, ja paikalliseen kalastushistoriaan erikoistunut museo. Saarella on lisäksi luontopolku, näkötorni ja jatulintarha.
Paluumatkalla voi nauttia kahvit ihan oikealla navetanvintillä Jukkolanmäellä, joka on poikkeusajan takia avoinna vain sunnuntaisin. Jukkolanmäen Navetanvintillä on huomioitu aivan erityisellä tavalla sotaveteraanit ja lotat, jotka saavat herkutella ilmaiseksi kahvilan aukioloaikoina.
Jos kaipaat vielä rauhallisempiin maisemiin, unohtumattomia eräkokemuksia löytyyaivan varmasti Salamajärven kansallispuistosta, jolle ominaisinta maisemaa ovat soinen erämaa ja kivikkoiset kankaat. Salamajärven tunnelma on rauhaisan kaunis, ja monipuoliset reitit tarjoavat unohtumattomia eräkokemuksia. Koirasalmen alue kämppäkartanoineen on portti koko perheen luontoelämyksiin, ja sopii myös liikuntaesteisille.

Aspegrenin puutarhassa on aikaa puutarhaunelmille.

Pohjanmaa lunastaa lupaukset puutarhaelämyksistä ja uniikeista luontokohteista

Rosenlundin pappila ja sen edessä avautuva Aspegrenin puutarha on ainutlaatuinen kokonaisuus koko Pohjoismaissa. Ne muodostavat täydellisen 1700-luvun puutarhamiljöön, joka noudattelee barokin aikakauden muotopuutarhan tyyliä.
Alueella voikin astua toiseen aikakauteen luonnon helmassa aivan Pietarsaaren keskustan tuntumassa. Hehtaarin tontilla riittää ihailtavaa ja puutarhaunelmien välissä kannattaakin piipahtaa lounaalla Rosenlundin pappilassa tai vierailla pihapiirissä sijaitsevassa kivinavettaan luodussa kotiseutumuseossa.
Hiukan etelämpää merenkurkun saaristosta löytyy Suomen ainoa luontokohde UNESCO:n maailmanperintöluettelossa. Merenkurkun saaristolla on ainutlaatuinen geologinen arvo, sillä siellä maankohoamisnopeus on yksi maailman suurimmista. Siellä on myös ainutlaatuisia jääkautisia muotoja, kuten De Geer –moreenit ja Ribbed –moreenit, jotka tekevät alueen maisemasta upeaa katseltavaa kimmeltävän merenselän kanssa.
Alueelta ei tekemistä puutu, sillä sieltä löytyy vanhaan suolaamoon tehty kahvila, lintutorni, vaellusreittejä ja opastettuja retkiä. Majoittua voi vaikka henkeäsalpaavissa maisemissa upeissa lasimajoissa.


Matkailualalla ja kotimaan kohteilla on näytön paikka 

Ihmiset ovat usein sokeita omille kotiseuduilleen, mutta tänä kesänä kaikki voi olla toisin. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta ainakin tällä hetkellä ihmiset suuntaavat lomillaan enimmäkseen lähiseudulle. Metsään on vapaa pääsy, luontopoluilla ja ulkoilmakohteissa on turvallista, ja kohteita löytyy varmasti myös vauhdikkaampaa menoa kaipaaville.
Tänä kesänä kotimaiset matkailuyritykset ja Suomen luonto ja ympäristö voivat tarjota kävijöille jotain, jota he eivät ole välttämättä kovin usein kokeneet. Rennon loman vaivattomasti ihan lähellä kotia. Tärkeintä on hyvä fiilis, jonka irtiotto arjesta tarjoaa. Silloin kohteeseen palataan myös poikkeusajan jälkeenkin.
Tutustu siis lähiseudun upeisiin kohteisiin täällä ja Tee Se Suomessa!

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.