Harrin kaiutin tuo kuuntelunautintoon uuden ulottuvuuden

Yritysesittelyssä: Harrin Kaiutin Videon toteutus: R-Studio. Video toteutettiin osana Lyhde III -tiedotushanketta.

Inspiroiva maaseutu ja hyvät tietoliikenneyhteydet mahdollistavat myös erikoistuneiden yritysten toiminnan maaseudulla. Huippukaiuttimistaan maanlaajuisesti tunnettu Harri Isoniemi asuu ja työskentelee Sykäräisten kylässä, 20 kilometrin päässä Toholammin kirkonkylästä vanhassa Markin kansakoulurakennuksessa. Harrin Kaiutin on 40-vuotisen olemassaolonsa aikana palkittu useaan otteeseen alansa messuilla huipputuotteistaan.  
 
Harrin Kaiutin panostaa laatuun ja yritystukien avulla sen on ollut mahdollista tuottaa uusia palveluita, kehittää yrityksen toimintaa uusin ideoin, parantaa teknistä tasoa, huomioida kehityksen tuomia muutoksia sekä rakennusteknisin korjauksin mahdollistaa kaiken toiminnan perustana olevien toimitilojen käytettävyyden myös tulevina vuosina.  
 
Isoniemen puuseppäsukuun syntyneellä ja itsekin alan koulutuksen hankkineella Harri Isoniemellä on vuosikymmenien kokemus kaiuttimien luomisesta sekä oheislaitteiden ja kuuntelutilan akustiikan yhteensovittamisesta. Laadukkaat kaiuttimet ja yhtenäiset kaiutinsarjat valmistetaan tinkimättömänä käsityönä, ja kaiutinrakentaja palvelee poikkeuksellisesti suoraan asiakasta. Kaiutinrakentajan ensiaskeleet Isoniemi otti alle parikymppisenä, kun hän rakensi vanhaan kotitaloon työtilan. 
– Käännekohta tuli vuonna 1995, jolloin oli mietittävä miten tasaisesti lisääntyvään kysyntään voisi paremmin vastata. Silloin päätin lopettaa kokonaan päätyöni, ja aloin kokopäiväiseksi kaiutinrakentajaksi, hän kertoo. 

Harri Isoniemi nuoruusaikoina, jolloin suunniteltiin ensimmäistä kehityshanketta. Taka-alalla 
edesmenneen Isoniemen puusepänliikkeen 7-kutterinen höyläkone, jolla Isoniemi höyläsi päivisin tarvittavan puutavaran puusepänliikkeelle vuosikausia. Kuva: Harri Isoniemen kotialbumi.

Maaseutuympäristö inspiroi kaiutinrakentajaa

Toholammin Markin kylän 450 neliöisestä vanhasta hirsirunkoisesta kansakoulusta tuli remonttien jälkeen toiminnan keskipiste ja koti, joka antaa samalla hienot puitteet yritystoiminnalle. 
– Täällä Lestijoen varrella metsämaisemissa sielu lepää. Erityisesti linnut inspiroivat minua, ja monet kaiuttimeni ovat saaneet niistä nimensäkin. Paikka on mitä mainioin luontoihmisen asua ja elää. Voin hyvin olla viikon tai kaksi menemättä mihinkään.  
Ja usein hän onkin. Isoniemen luonne on kovin perfektionistinen, ja hän tekee kaiuttimia juuri kuten itse haluaa – pienimuotoisesti mutta suurena osana elämää. Puutyön taito ja yrittämisen into on tullut osaksi suvun puuseppien ja yrittäjien perintönä.   
– Oppini kaiutinrakentamiseen olen saanut monelta suunnalta, ja tietotaito on tullut pääasiassa käytännön kautta. Vanhat eri alojen konkarit ja heidän neuvonsa ovat olleet tärkeässä roolissa matkan varrella.  
Isoniemellä on alkanut kaiutinrakentamisen viides vuosikymmen, ja monenlaista on mahtunut näihin vuosikymmeniin. Tuhansia huippukaiuttimia on matkannut uusiin koteihin musiikin ystäville ympäri Suomea. Joitakin myös rajojen ulkopuolelle.  
– Toiminnassani on poikkeavaa, että vahvasti asiakkaan tarpeet huomioiva toimintatapa on pysynyt hyvin pitkälti omissa käsissäni kaikki nämä vuodet. Pidän kunniassa tinkimätöntä käsityötä, Harri painottaa.  

Toholammin Markin kylän maalaismaisemissa sijaitsevasta vanhasta kansakoulusta tuli Isoniemelle koti, yritystoiminnan keskipiste ja inspiraation lähde. Kaiutinrakentajan sielu lepää Lestijoen varrella metsämaisemissa.. Kuva: RStudio: Rami Louke

Periaatteina kokonaisvaltainen palvelu ja tinkimätön käsityö

Varsinaisen valmistuksen lisäksi Harrin vastuulla on muun muassa lähes kaikki pienyritystoiminnan perusteet, tuotekehitys, tuotekuvaukset, asiakaskontaktit ja markkinointi. Kaiuttimet ovat hänelle intohimo, ja omissa näpeissä on lähes kaikki suunnittelusta valmistukseen.  
– Oma lukunsa on äänen luominen kaiuttimeen. Sähköakustinen suunnittelu luo pohjan onnistumiselle, mutta yhtään kaiutinta ei sillä perusteella voi laskea vielä eteenpäin. Korva on tärkeässä roolissa luomistyön aikana, Isoniemi kertoo. 
Harrin Kaiuttimessa palvelu on monipuolista, yksilöllistä ja kokonaisvaltaista koko projektin ajan. Asiakkaalla on mahdollisuus vaikuttaa moniin yksityiskohtiin, kuten mitoituksiin, ulkonäköön komponenttien laatutasoon, säätömahdollisuuksiin tai kaapelointiin. Isoniemi kertoo, että onnistunut projekti tuottaa mielihyvää niin asiakkaalle kuin toteuttajallekin. Vuosikymmenet kaiuttimien parissa ovat tuottaneet tuhansia laatukaiuttimia ja tarinoita. 
– Määrällä ei ole minulle enää niin suurta merkitystä. Pääasia on projekti, ihmisten kanssa tekemisissä oleminen ja onnistunut lopputulos, Isoniemi kuvailee.

Isoniemen luonne on kovin perfektionistinen, ja hän tekee kaiuttimia juuri kuten itse haluaa – pienimuotoisesti, mutta suurena osana elämää. Kuva: Ulla Nikula

Teksti: Anu Kauppila, Lyhde III -tiedonvälityshanke

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.