Kokkolan Lohtajalla sijaitsevasta Jukkolanmäen navetasta on viime vuosina muodostunut koko Suomen mittapuulla kiinnostava nähtävyys.
Navetan tiloissa on järjestetty taidenäyttelyitä, ja talon omien tapahtumien ohessa yläkerran navetanvintti on muotoutunut suosituksi juhlapaikaksi. Perinteisen idyllinen tila kiinnostaa etenkin hääpareja.
– Ensi kesän viikonloput on myyty loppuun jo hyvän aikaa sitten, mainitsee Eija Jukkola, joka on luvannut kertoa meille Jukkolanmäen kuulumisia ja muistella kanssamme matkaa nykytilanteeseen.
Eija Jukkola sai 2010-luvun alkupuolella idean navetan remontoinnista puolisonsa Kyöstin kotitilalla. Jukkolan suku on asuttanut tilaa Jukkolanmäellä jo 1700-luvulta lähtien.
– Siivottiin vinttiä, ja ajatuksena oli raivata sitä tavaroiden säilytystä varten. Sitten tuli visio juhlatilasta ja ryhdyttiin hommiin.
Juhlanavetan toimintaa pyörittämään perustettiin vuonna 2013 oma yritys, Navetan Naiset Ay, johon kuuluu kahdeksan Jukkolan suvun naista.
– Meillä on hyvä porukka, jossa jokaisella on omat vahvuutensa. Minä olen porukan visionääri, ja sisarentyttäreni Eveliina toimitusjohtajana vastaa taloudesta ja pitää kiinni isoista linjoista.
Navetanvintti kunnostettiin juhlakuntoon perhepiirin omin voimin, mutta nopeasti tuli tarve myös lämpimille sisätiloille.
– Häiden kysyntä lähti ihan lapasesta. Käytännössä emme ehtineet lainkaan markkinoida, vaan sana kiiri hääparilta seuraavalle. Tuli tarve saada keittiö ja wc-tilat navetanvintin yhteyteen, joten päädyimme kunnostamaan navetan sisätiloja.
Leader Pirityiset rahoitti tilojen muutostöitä. Vierailimme Jukkolanmäellä myös vuonna 2016, kun remontti oli juuri valmistunut. Lande-lehdessä tuolloin julkaistu artikkeli päättyi osuvammin, kuin silloin ehkä kukaan olisi saattanut arvata:
”Vaikka Jukkolassa on ehditty tehdä paljon, aivan kaikkia neliöitä isosta navetasta ei ole hyödynnetty. ’Olisihan tässä vielä siipi, jonka voisi remontoida. Mutta minua on kielletty haaveksimasta, sillä haaveilla on tapana käydä toteen’, Eija nauraa.
Pelko taitaa olla aiheellinen. Navetanvinttikin oli alkujaan pelkkä haave.”
Vanhan artikkelin siteeraus tuo Eija Jukkolalle hymyn huulille.
– Niin siinä sitten kävi. Hyvin pian tuon jutun kirjoittamisen jälkeen lähdettiin remontoimaan myös navetan viimeistä osaa.
Vuonna 2017 käynnistyi niin ikään Pirityisten rahoittama hanke, jossa tavoitteena oli navetan viimeisen osan kunnostus ja sisustaminen.
– Työtä riitti, sillä tila oli niillä sijoillaan, mistä lehmät oli vuosituhannen alussa laitettu pois. Se oli valtava urakka, mutta kaikki uskoivat lopputulokseen.
Kun tilat olivat valmistuneet, isompien juhlien pitäminen onnistui navetassa myös talvikaudella.
Kesäaikaan valtaosa juhlista haluttiin kuitenkin järjestää yhä navetanvintillä, joten alakerrassa riitti vapaata tilaa.
– Uudet tilat tuntui liian hyviltä pitää tyhjillään, ja silloin keksittiin taidenäyttelyiden järjestäminen.
Idean äitiä ei tarvitse etsiä kaukaa.
– Kyllä siihen vaikutti oma taidetausta. Olen ollut aina kiinnostunut taiteesta ja opiskellutkin vähän, sanoo itse pääosin tekstiilitaidetta valmistava Jukkola.
– Meillä Keski-Pohjanmaalla on paljon kulttuuriväkeä, mutta isot näyttelyt ovat aina Helsingissä. Sitä vastaan haluttiin toimia ja osoittaa, että haluamme isoja nimiä myös tänne.
Kun ajatus taidenäyttelyistä oli syntynyt, Jukkolat päättivät, että toiminta täytyy aloittaa isolla nimellä.
– Ensimmäiseen näyttelyyn saatiin taiteilijaksi lopulta Miina Äkkijyrkkä. Se vaati pitkiä neuvotteluja, mutta lopulta hän totesi, että jos te tuollaisen navetan olette saaneet tehtyä, niin kyllä minä sinne tulen. Se oli työvoitto, Jukkola toteaa.
Sittemmin navetan tiloissa on ollut esillä Kaj Stenvalin, Tove Janssonin, Jukka Rintalan ja viimeisimpänä Soile Yli-Mäyryn teoksia.
Neuvottelujen alkaessa monikaan taiteilija ei ole ennalta tiennyt missä Lohtaja sijaitsee. Myös navetta näyttelypaikkana on tuntunut monelle aluksi vieraalta.
– Tutustuttuaan kaikki ovat innostuneet, ja todenneet ettei tällaista navettaa tosiaan ole muualla. Mutta sinnikkyyttä se on vaatinut, Jukkola myöntää nauraen.
Jukkolanmäen taidenäyttelyt ovat vetäneet vuosittain noin 5 000–10 000 kävijää.
Taidenäyttelyiden aikana navetan kahviotilat muuntautuvat näyttelymyymäläksi, kun kahvila- ja ravintolatoimintaa pyöritetään päivittäin navetanvintillä.
– Nykyään tänne tullaan paljon ihan vain syömäänkin. Tuntuu, että tämä on muodostunut monelle jo perinteiseksi vierailupaikaksi, ja yleisöä saapuu ympäri Suomen, Jukkola kiittää.
Myös kesällä 2025 Jukkolanmäen navetassa avataan jälleen uusi taidenäyttely. Taiteilijasta ei vielä hiiskuta, sillä näyttelyn virallinen julkistus on tulossa vuoden alussa.
Viimeisimpänä uudistuksena Jukkolanmäellä on ollut tilan pihapiirissä sijaitsevan omakotitalon remontointi majoituskäyttöön.
– Se oli aiemmin mäen ainoana rakennuksena ulkopuolisessa omistuksessa ja juhlatoiminnan kasvaessa tuntui järkevältä saada se osaksi samaa kokonaisuutta.
Käytännössä talo remontoitiin lattiasta kattoon ja se on nyt vuokrattavissa lyhytaikaiseen majoituskäyttöön. Pihapiiriin on rakennettu myös hirsisauna paljuineen.
– Vuokraajia on riittänyt mukavasti ja etenkin häiden yhteydessä on koettu käteväksi, että osa seurueesta voi majoittua hääpaikalle.
Rinne-Jukkolaksi nimetyn rakennuksen muutostöihin Navetan Naiset Oy sai yritystukea suoraan Pohjanmaan ELY-keskukselta.
Tulevaisuuden suhteen Jukkolanmäellä on vahva luotto.
– Toki kaikki riippuu pitkälti siitä, miten sakki pysyy kasassa ja perheiden innostus toimintaan. Usko tulevaisuuteen on kyllä vahva. Työvoima on varmasti yksi kysymys, sillä toiminta on kasvanut siinä määrin, että tulevaisuudessa tarvitaan ehkä lisää myös ulkopuolista työpanosta, Jukkola pohtii.
Vuosien varrella Jukkolanmäellä on ehditty juhlien lisäksi järjestää monenlaisia tapahtumia. Yksi perinne on muodostunut omista joulumarkkinoista, jotka järjestetään jälleen 13.–15. joulukuuta. Markkinaviikonloppuna mäellä käy kova kuhina.
– Paikallisia tuotemyyjiä saapuu taas kymmenittäin, lapsille on joulupolku ja joulupukki vierailee. Itse leivon satoja joululimppuja suvun reseptillä, joululaatikoita on myytävänä ja kahvila tietysti palvelee myös, Eija Jukkola kertoo ja toivottaa kaikki tervetulleiksi tapahtumaan.
Jukkolanmäen navetan kalustus
Navetan Naiset Ay, Lohtaja, 2016
Budjetti: 19 655,00€
Tuki: 35%
Jukkolanmäen navetan viimeisen osan kunnostus ja sisustus
Navetan Naiset Ay, Lohtaja, 2017
Budjetti: 41 189,00€
Tuki: 35%
Teksti: Helena Koivusalo
Kuvat: Navetan Naiset Oy:n kuva-arkisto ja Helena Koivusalo