WISSA2020 purjehdittiin Lestijärvellä

Talvipurjehduksen kansainvälinen WISSA 2020 -kilpailu on parhaillaan käynnissä Lestijärvellä.  40. WISSA -maailmanmestaruuskilpailu oli alun perin tarkoitus järjestää Viron Pärnussa, mutta jään puutteen vuoksi tapahtumalle oli etsittävä varapaikka pikavauhtia. WISSA 2020 -kilpailuorganisaatio ja Viron purjehdusliitto kävivät testaamassa muutaman talvipurjehdukseen soveltuvan kohteen, ja totesi Keski-Pohjanmaalla sijaitsevan Lestijärven parhaaksi vaihtoehdoksi. Siellä katsottiin olevan tällä hetkellä talvipurjehdukseen Euroopan parhaat olosuhteet, eli riittävän suuri ja yhtenäinen jääalue. Pienellä Lestijärven kunnalla oli alle 2 viikkoa aikaa järjestää kansainvälisen kilpailun vaatimat puitteet Parannan rantaan ja jäälle.

Noin 700 asukkaan Lestijärvellä ei jääty toimettomiksi, vaan tartuttiin haasteeseen nopeasti. Tapahtuman tuomaa kansainvälistä näkyvyyttä, ja MM-kisojen virkistävää vaikutusta Lestijärvelle ja koko Keski-Pohjanmaalle ei haluttu jättää käyttämättä. Varsinaiset kilpailujärjestelyt olivat WISSA 2020 -organisaation vastuulla. Muun muassa kilpailijoiden majoitus, ruokahuolto, oheistapahtumat ja -järjestelyt, tiedottaminen sekä koko valtavan kilpailualueen puhdistaminen jäästä jäi järjestäjäkunta Lestijärven sekä Kaustisen seutukunnan, lähialueen yhdistysten, yrittäjien ja vapaaehtoisten talkoolaisten tehtäväksi. Tehtävää ja mietittävää oli paljon erityisesti siksi, että Lestijärvelle saapui yli 100 talvipurjehduskilpailijaa 16 eri maasta, eikä kunnassa ollut aiempaa kokemusta kansainvälisten tapahtumien järjestämisestä.
Järjestelyt etenivät vauhdikkaasti, ja reilun viikon kuluttua Lestijärvellä oltiin jo valmiita vastaanottamaan ensimmäiset MM-kisajään testaajat. Tapahtumapaikkana toimii Parannan ranta, jonka kunnostamista Leader-Pirityiset on rahoittanut jo kahteen otteeseen. Viimeksi kesällä 2019 Parannan rannassa uudistettiin muun muassa liikunta- ja leikkivälineitä, sekä rakennettiin parhaillaan MM-kisayleisölle avoinna oleva infopiste. Kukapa olisi arvannut, että jo seuraavana talvena hankekohteessa järjestetään kansainväliset talviurheilukilpailut!

Varsinaiset talvipurjehduskilpailut käydään 10.-15. helmikuuta. WISSA2020 -kilpailussa surffataan kolmenlaisilla välineillä: purjekelkalla, siivellä ja leijalla. Niillä ajetaan rata-, slalom- ja freestylekisoja. Jääsurffaus on värikäs ja näyttävä laji, jota yleisönkin on mielenkiintoista seurata. Pidempää rataa vaativat kilpailut käydään kauempana järvenselällä kahdella kilpailualueella. Vauhdikkaat jayleisöystävälliset slalom– ja freestyle –luokat sijoittuvat lähemmäs Parannan rantaa. Kilpailupaikkaa on kiitelty erityisesti siitä, että laajalla järvellä on mahdollista järjestää yhtä aikaa useampia kilpailuluokkia.

Slalom- ja Freestyle -luokkia on mahdollista seurata Parannan rannasta. Kauempana jäisellä järvenselällä kisattavia luokkia nähdäkseen on paras ottaa alleen mönkijä, sukset tai vaikka perinteinen potkukelkka. MM-kisat ovat keränneet päivittäin runsaasti kiinnostuneita katsojia. Parannan rannassa yleisöä ja kilpailijoita palvelee muun muassa kotakahvila, lahjatavarapuoti, sekä keittoa ja paistettuja muikkuja tarjoava lounaskahvila.

Osa kilpailijoista on tullut Suomeen lentäen, mutta monet ovat ajaneet kisapaikka Lestijärvelle pitkiäkin matkoja omilla autoilla kisavälineet peräkärryissään. Lestijärven kylänraitti näyttääkin viikon verran melkoisesti tavallista kansainvälisemmältä. MM-kisaviikolla riittää monia mielenkiintoisia tarinoita kuultavaksi. Yksi niistä on 58-vuotiaan ranskalaisen Jacques Sottyn osallistuminen WISSA 2020 -kilpailuihin 32 vuoden tauon jälkeen.

80-luvulla MM-kultaa talvisurffauksessa voittanut pariisilaismies saapui Lestijärvelle saadakseen pitkästä aikaa kokea talvisurffauksen taian, ja nähdäkseen ystäviään vuosien ja vuosikymmenten takaa. Sotty oli vaikuttunut pienen suomalaiskunnan ystävällisyydestä, ja kyvystä järjestää kansainväliset kilpailut näin nopealla aikataululla. Valokuvausta harrastava Sotty kertoo myös nauttivansa suomalaisen luonnon rauhasta ja ainutlaatuisesta kauneudesta. Toivon mukaan Sotty ja mahdollisimman moni muukin talvisurffari palaa kisojen jälkeen keskipohjalaisiin maisemiin. Joka tapauksessa Lestijärvellä otetaan nyt jäästä ja tuulesta kaikki irti!

Pariisilainen Jacques Sotto kilpaili ensimmäistä kertaa 32 vuoden tauon jälkeen Lestijärvellä.

Teksti: Lyhde III -tiedonvälityshanke

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.