Suomenselän alueella on aina eletty luonnosta. Kalastellen, metsästellen ja maataloudesta. Maatalouden rinnalle haluttiin keksiä uusia vaihtoehtoja, joiden avulla voi hyödyntää hienoa suomalaista luontoa. Luonto kiinnostaa nykyään etenkin hyvinvoinnin lähteenä. Lisääntyvä kiinnostus luontomatkailuun tuo mahdollisuuksia alueemme yrittäjille.
Keski-Pohjanmaalla on paljon erämaakohteita ja vaihtoehtoisia luontomatkailumahdollisuuksia. Luonnossa on mahdollisuuksia -hankkeessa tiivistetään hankealueen ja muiden alueen luontoalan toimijoiden sekä eri sidosryhmien yhteistyötä. Hankkeessa rakennetaan luontoalan toimijoiden verkostoa. Verkoston avulla aktivoidaan yrittäjyyteen, sekä lisätään yrittäjien osaamista ja toimintamahdollisuuksia.
Koulutuspäällikkö Matti Louhula Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymästä kertoo, että hankkeella on monia yhteistyökumppaneita. Niihin kuuluu muun muassa Nuorisokeskus Villa Elba, Pirityiset, Reittien ja matkailupalveluiden Keski-Pohjanmaa -hanke, Kosek, Metsähallitus sekä vapaaehtoisia alueen yrittäjiä ja alueen luonnosta kiinnostuneita kansalaisia.
Eri tahojen avulla rakennetaan tiivistä luontoalan yrittäjien, toimijoiden ja sidosryhmien verkostoa sekä verkostoidutaan alan toimijoiden kanssa lähialueilla.
– Yhteistyössä rakennamme verkostomaista mallia luontoyrittäjyyteen. Pienistä puroista kasvaa isoja vesistöjä verkostojen avulla, Louhula kuvailee.
Louhula kertoo, että hankkeen tavoitteisiin kuuluu myös kehittää kestävää ja kustannustehokasta retkeilyreitistöjen kunnostusmenetelmää.
– Testikohteissa reitin kunnostus tehdään reitin alueella syntyneestä hakkeesta, hän kertoo.
Hyvä esimerkki hankkeen laajasta verkostoitumisesta ovat eurooppalaiset vapaaehtoiset nuoret, jotka ovat saapuneet Perhon Salamajärvelle rakentamaan retkeilyreittejä ja kunnostamaan taukopaikkoja.
– Näiden EVS-nuorien saaminen tänne Keski-Pohjanmaalle on monien eri tahojen pyrkimysten ja yhteistyön tulos.
Luonnossa on mahdollisuuksia -hankkeen pitkän tähtäimen tavoitteena on edistää elämys- ja hyvinvointitalouden kehittymistä hankealueella. Louhulan mukaan hanke vastaa siihen tarpeeseen, että luontoinfra eli retkeilyreitit ja taukopaikat ovat hyvässä kunnossa.
– Silloin luontoyrittäjien on hyvä kehittää toimintaansa. Yrittäjiin on saatu luotua uskoa alueen mahdollisuuksiin. Kolme uutta yritystä on jo syntynyt tämän hankkeen aikana, Louhula kertoo.
Teksti: Lyhde III -tiedonvälityshanke