Mikä on Pirityiset ry?

Pirityiset mukana kehittämässä maaseutua

Pirityiset ry on Leader-ryhmä, rekisteröity yhdistys, joka kannustaa maaseudun asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään uusia työpaikkoja ja yrityksiä. Pirityiset ry toimii Halsualla, Kaustisella, Lestijärvellä, Perhossa, Toholammilla ja Vetelissä sekä Kokkolan maaseutualuiella Kälviällä, Lohtajalalla ja Ullavassa.

Leader-ryhmän nimi Pirityiset tulee Samuli Paulaharjun romaanista Suomenselän vieriltä: ”Hyvin olisi vaikka jokainen metsäperäläinen tarvinnut tontun taikka pirityisen, joka muutamilla isoisilla rikkailla tiedettiin olevan. — Pirityinen, joka oli kuin sontiainen, taas hyrräsi isäntänsä lukolliseen arkkuun rahaa, niin ettei se talosta koskaan loppunut.”

 

Tavoitteenamme on kehittää keskipohjalaisten mahdollisuuksia hyvään elämään maaseudulla. Rahoittamme yleishyödyllisiä ja elinkeinotoimintaa edistäviä hankkeita sekä yritystukia. Neuvomme tuen hakijoita hakemusten valmistelussa ja hankkeiden toteuttamisessa.

Neuvontaa ja rahoitusta yhteisöille ja yrityksille

Pirityiset mukana kehittämässä maaseutua

Leader-metodi ohjaa Pirityiset ry:n toimintaa. Kantavana ajatuksena on paikallisen asiantuntemuksen ja osaamisen hyödyntäminen alueen kehittämistyössä. Pirityisillä oma paikallisen maaseudun kehittämisstrategia Juurevat kylät, joka on laadittu yhteistyössä alueen asukkaiden ja eri toimijoiden kanssa.

 

Rahoitettavista hankkeista päättää Pirityisten hallitus kehittämisstrategian ja siihen pohjautuvien valintakriteerien mukaan.

Leader-työ rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta eli maaseutuohjelmasta. Rahoitus koostuu EU:n, valtion ja kuntien varoista. Pirityiset on yksi Suomen 54 Leader-ryhmästä. Koko Euroopassa on yli 2000 Leader-ryhmää.

 

Leader-toiminnan lisäksi Pirityiset on ollut mukana laatimassa myös Kokkolaan kansalaistoimijalähtöistä kaupunkistrategiaa. Minun Kokkolani -strategiaan voit tutustua tästä.