28
helmi

WISSA2020 purjehdittiin Lestijärven Parannassa!

Talvipurjehduksen kansainvälinen WISSA 2020 -kilpailu purjehdittiin Lestijärvellä. Tapahtuman keskuspaikkana toimi Parannan ranta, jonka kunnostamista ja parantamista Leader-Pirityiset on rahoittanut useampaan kertaan.  40. WISSA -kilpailut oli alun perin tarkoitus järjestää Viron Pärnussa, mutta jään puutteen vuoksi tapahtumalle oli etsittävä varapaikka pikavauhtia. WISSA 2020 -kilpailuorganisaatio ja Viron purjehdusliitto kävivät testaamassa muutaman talvipurjehdukseen soveltuvan kohteen, ja Lestijärvelllä todettiin olevan talvipurjehdukseen Euroopan parhaat olosuhteet, eli riittävän suuri ja yhtenäinen jääalue. Pienellä Lestijärven kunnalla oli alle 2 viikkoa aikaa järjestää kansainvälisen kilpailun vaatimat puitteet Parannan rantaan ja jäälle. 


Lestijärvellä ei jääty toimettomiksi, vaan tartuttiin nopeasti haasteeseen. Varsinaiset kilpailujärjestelyt olivat WISSA 2020 -organisaation vastuulla. Kilpailijoiden majoitus, ruokahuolto, oheistapahtumat ja -järjestelyt, tiedottaminen sekä koko valtavan kilpailualueen puhdistaminen jäästä jäi järjestäjäkunta Lestijärven sekä Kaustisen seutukunnan, lähialueen yhdistysten, yrittäjien ja vapaaehtoisten talkoolaisten tehtäväksi. Tehtävää ja mietittävää oli paljon erityisesti siksi, että Lestijärvelle saapui yli 100 talvipurjehduskilpailijaa 16 eri maasta, eikä kunnassa ollut aiempaa kokemusta kansainvälisten tapahtumien järjestämisestä. Järjestelyt etenivät vauhdikkaasti, ja reilun viikon kuluttua Lestijärvellä oltiin jo valmiita vastaanottamaan ensimmäiset MM-kisajään testaajat. Jopa kisaorganisaation pyytämät 16 lippua liehuivat lupaavassa tuulessa. 

Osallistujamaiden liput Parannan rannassa

Tapahtumapaikkana toimi Parannan ranta, jonka kunnostamista Leader-Pirityiset
 on rahoittanut useampaan kertaan. Viimeksi kesällä 2019 Parannan rannassa uudistettiin muun muassa liikunta- ja leikkivälineitä. Talkoilla rakennetut rakennukset toimivat esimerkiksi MM-kisojen infopisteenä. Parannan rannassa yleisöä ja kilpailijoita palveli muun muassa kotakahvila, lahjatavarapuoti, sekä keittoa ja paistettuja muikkuja tarjoava lounaskahvila. Maaseudun virkistyspaikat kannattaa tietysti aina pitää hyvässä kunnossa, mutta kukapa olisi arvannut, että jo seuraavana talvena hankekohteessa järjestetään kansainväliset talviurheilukilpailut! 
Parannan ranta toimi MM-kisojen tapahtumapaikkana

Varsinaiset talvipurjehduskilpailut käytiin
 10.-15. helmikuuta. WISSA2020 -kilpailuissa kisattiin kolmenlaisilla välineillä: purjekelkalla, siivellä ja leijalla. Niillä ajettiin rata-, slalom- ja freestylekisojaJääsurffaus on värikäs ja näyttävä laji, jota yleisönkin on mielenkiintoista seurata. Pidempää rataa vaativat kilpailut käytiin kauempana järvenselällä kahdella kilpailualueella. Näitä kisaluokkia nähdäkseen oli paras ottaa alleen mönkijä, sukset tai vaikka perinteinen potkukelkka. Vauhdikkaat ja yleisöystävälliset slalom– ja freestyle –luokat sijoittuivat lähemmäs Parannan rantaa. MM-kisat keräsivät päivittäin runsaasti yleisöä Parannan rantaan ja jäälle. Kilpailupaikkaa kiiteltiin erityisesti siitä, että laajalla järvellä oli mahdollista järjestää yhtä aikaa useampia kilpailuluokkia.

Talvipurjehdusta Lestijärven jäällä 


Lestijärvelle saapui kilpailijoita 16 eri maasta. MM-kisojen järjestäminen pienessä keskipohjalaiskunnassa teki moniin suuren vaikutuksen. Yksi heistä oli 80-luvulla MM-kultaa talvisurffauksessa voittanut Jacques Sotty. Pariisilaismies saapui Lestijärvelle saadakseen pitkästä aikaa kokea talvisurffauksen taian, ja nähdäkseen ystäviään vuosien ja vuosikymmenten takaa. Sotty
 oli vaikuttunut pienen suomalaiskunnan ystävällisyydestä, ja kyvystä järjestää kansainväliset kilpailut ennätyksellisen nopealla aikataululla. Valokuvausta harrastava Sotty kertoi myös nauttivansa suomalaisen luonnon rauhasta ja ainutlaatuisesta kauneudesta. Toivon mukaan Sotty ja mahdollisimman moni muukin talvisurffari palaa kisojen jälkeen keskipohjalaisiin maisemiin. Joka tapauksessa Lestijärvellä otettiin yhden helmikuisen viikon ajan jäästä ja tuulesta kaikki irti!
Jacques Sotty saapui Lestijärvelle Pariisista
Jacques Sotty ja Lyhde III -hankkeen tiedottaja Anu Kauppila