21
joulu

Pirityisille Vuoden terveysliikuntatyö -ehdokkuus!

Keski-Pohjanmaan liikunnan  perustama suuri raati valitsee vuosittain alueen urheilu- liikunta- ja kuntoilukenttään positiivisesti vaikuttaneet tahot. Jaossa on Vuoden nuorisotyön, Vuoden terveysliikuntatyön, Ansioituneen seuratyöntekijän, Vuoden urheilu-/liikuntatapahtuman ja Vuoden läpimurto -palkinnon saajat. Voittajat julkistetaan Keski-Pohjanmaan Urheilugaalassa tammikuussa. 

Eri palkintokategorioissa on mukana liikuntaa ja sitä kautta hyvinvointia edistäviä henkilöitä, yrityksiä, urheiluseuroja, tapahtumia ja muita liikuntamyönteisiä tahoja. Suuressa raadissa on yli 200 äänioikeutettua. Raatiin on kutsuttu kaikki Keski-Pohjanmaan Liikunnan jäsenyhteisöt, toiminta-alueen kuntien liikuntavastaavat, Keplin hallituksen jäsenet, urheilutoimittajat sekä Keski-Pohjanmaan liikunnan yhteistyökumppaneiden edustajat. 

Keski-Pohjanmaan Liikunnan aluejohtaja Petri Harsusen mukaan Pirityisten ehdokkuuden perusteena on yhdistyksen suuri panos alueen liikuntamahdollisuuksien ja sitä kautta kansanterveyden parantamiseen. Liian vähäinen liikunta aiheuttaa sosiaali- ja terveysministeriön mukaan jopa 400 miljoonan euron vuosikustannukset. Kustannuksia voidaan pienentää parantamalla ihmisten liikkumismahdollisuuksia. Maaseudulla paikallisen kehittämisen leader-ryhmät ratkaisevat osaltaan liikkumattomuuden aiheuttamia ongelmia. 

Leader-rahoituksen ja alueen asukkaiden talkootyön ansiosta syntyy kaikkien yhteiseen käyttöön esimerkiksi liikuntahalleja, luontopolkuja, laavuja, latuja, leikkipaikkoja ja kulttuurikohteita. Vuosittain maaseudulle saadaan tällä tavoin yli 200 uutta liikunta- ja harrastepaikkaa. Leader-rahoitus mahdollistaa siten liikunta- ja harrastemahdollisuuksien lisäämisen, ja sillä on merkitystä ihmisten hyvinvoinnille.

 

Pirityisten toiminnanjohtaja Elina Itäniemi kertoo, että uusia liikunta- ja harrastapaikkoja on viime vuosina syntynyt tasaisesti ympäri Keski-Pohjanmaata. Paikalliset ovat itse päättäneet, miten aluetta kehitetään.
- Leader-rahoituksella toteutetut kohteet ovat alueen toimijoiden itsensä ideoimia. Ne vastaavat siksi paikallisia tarpeita, Itäniemi kertoo.
Keski-Pohjanmaalle on viimeisen neljän vuoden aikana rakennettu lähes 500 000 eurolla liikunta- ja harrastepaikkoja. Rahoituksen saaminen edellyttää yleensä talkootyötä.
- Asukkaat antavat oman työpanoksensa tavoitteen saavuttamiseen. Tämä on yhteisöllistä toimintaa, Itäniemi kuvailee.

"Seuramentor ohjaajien tukena"

 

Liikunta- ja harrastepaikkojen tukemisen lisäksi Pirityiset on monin tavoin mukana terveysliikunnan edistämisessä. Pirityiset rahoittaa Keski-Pohjanmaan Liikunnan "Seuramentor ohjaajien tukena" -hanketta, jonka tärkeimpiä tavoitteita on alueen seuratoiminnan ja valmennuksen kehittäminen.  Hanke liittyy Keski-Pohjanmaan Liikunnan "Liikuntaa läpi elämän" -strategiaan, jonka yksi tavoite on tukea paikallisen yhdistystoiminnan kehittymistä ja monipuolisuutta. 

Suuren raadin äänestämät voittajat julkistetaan Keski-Pohjanmaan Urheilugaalassa 26.1.2019. Pirityiset kiittää Keski-Pohjanmaan Liikuntaa Vuoden terveysliikuntatyö -ehdokkuudesta, ja jatkaa työtään terveysliikunnan edistäjänä.