19
joulu

Pirityiset haravoinut ideoita hankkeiksi jo 20 vuotta

pirityiset20v pieni

Pirjo Palosaari-Penttilä ehti haravoida ideoita hankkeiksi lähes kaksi vuosikymmentä. Nyt työtä jatkaa toiminnanjohtajana Elina Itäniemi.

Maaseudun kehittämisyhdistys, Leader-ryhmä Pirityiset on viettänyt tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. Vaikka yhdistyksen toimintakenttä on laajentunut vuosien saatossa, perustehtävä on pysynyt samana: Pirityiset kannustaa alueen asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan.

Yhdistys perustettiin Kaustisen seutukuntaan 15. toukokuuta 1997. Pian perustamisen jälkeen Pirityiset sai seutukunnalta pyynnön laatia alueelle oma POMO-ohjelma, joka tarkoitti paikallisen omaehtoisuuden maaseutuohjelmaa. Sen idea oli sama kuin Leader-toiminnassa eli paikallisen asiantuntemuksen hyödyntäminen maaseudun kehittämisessä.

Leader-toiminta oli rantautunut Suomeen EU-jäsenyyden myötä, ja ensimmäiset Leader-ryhmät olivat aloittaneet toimintansa vuonna 1996. Kaustisen seutukunnassa ensimmäiseen Leader-junaan ei ehditty, mutta POMO-kelkkaan oltiin valmiina hyppäämään seuraavana vuonna.

Pirityiset järjesti alueen pitäjiin kiertueen, jossa kerättiin ideoita POMO-ohjelmaan.

- Näihin kuntatilaisuuksiin saapui pääasiassa kulttuuri-ja nuorisoyhdistyksiä. Niinpä ohjelmasta tuli kulttuuripainotteinen. Kolmevuotisen ohjelman nimi oli Perinteestä elämäntyö, kertoo Pirityisten perustajajäsen ja pitkäaikainen toiminnanjohtaja Pirjo Palosaari-Penttilä.

Ohjelman toteuttamiseen Pirityiset sai 8,5 miljoonaa markkaa.

- Kyllä maa-ja metsätalousministeriössä oli ohjelmaa pyöritelty ja ihmetelty, voivatko he rahoittaa kulttuuria. Lopulta olivat päättäneet, että otetaan käsittelyyn ja hyväksytään, Palosaari-Penttilä naurahtaa.

Toimintakenttä laajeni

Leader-ryhmäksi Pirityiset muuttui vuonna 2000. Samalla sen toiminta laajeni kattamaan kaikenlaisen yhdistystoiminnan. Yhdistys alkoi myöntää myös yritystukia.

Palosaari-Penttilä muistuttaa, että Pirityisten rahoittamat hankkeet ovat olleet toteuttajiensa näköisiä.

- Hankkeet ovat olleet sen mukaisia, mitä milloinkin alueelle on tarvittu.

Hankkeiden yhteisöllinen merkitys on ollut suuri. Hankkeita on tehty yhdessä ja niillä on esimerkiksi kunnostettu monia yhteisiä tiloja.

Myös yritystuilla on ollut tärkeä vaikutus esimerkiksi yritysten investointeihin sekä palveluiden ja työpaikkojen säilymiseen ja uusien syntymiseen.

Nyt yhdistyksellä on menossa kolmas Leader-ohjelmakausi, joka kattaa vuodet 2014–2020. Koko kaudelle Pirityisillä on jaossa 4,7 miljoonaa euroa. Yhdistyksen tekemät rahoituspäätökset perustuvat Juurevat kylät -strategiaan, joka sekin on laadittu aiempien ohjelmien tapaan yhteistyössä alueen asukkaiden kanssa.

Ei vain rahahana

Vaikka Leader-työstä keskusteltaessa puhe kääntyy helposti hankkeille myönnettyihin markkoihin ja euroihin, Pirityiset ei ole pelkkä rahoittaja vaan myös kehittäjä.

- Kehittäminen on uusien asioiden käsittelyä, toimijoiden innostamista, ideoiden jalostamista hankkeiksi ja hankkeiden hallintoa, Palosaari-Penttilä sanoo.

Pirityisten toiminnanjohtajan paikalta vuoden 2016 lopussa eläkkeelle jäänyt Palosaari-Penttilä kertoo nauttineensa erityisesti työn vaihtelevuudesta.

- Koskaan aamulla ei tiennyt, mitä kaikkea päivä tuo tullessaan. Mukavia hankeihmisiä tulla tupsahti toimistolle. Puhelin soi, pyydettiin käymään.

Nyt Pirityisiä luotsaa aiemmin yhdistyksen hankekoordinaattorina työskennellyt Elina Itäniemi.

Itäniemi katsoo, että Pirityisten alueen vahvuutena on toiminta-alueen monipuolisuus. Hän korostaa yhteistyön merkitystä.

- Voimamme on alueen ihmisissä ja ihmisten välisessä yhteistyössä, Itäniemi sanoo.

Alun perin Kaustisen seutukunnan kattanut Pirityisten toimialue laajeni Kälviälle ja Lohtajalle 2014. Nyt alueeseen kuuluvat Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi, Perho ja Veteli sekä Kokkolan Kälviä, Lohtaja ja Ullava.

Pirityisten 20-vuotisjuhlaa vietettiin Kaustisella Kansantaiteenkeskuksessa 15. toukokuuta. Juhlapuhujana oli toholampilaislähtöinen aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä työ- ja elinkeinoministeriöstä. Puheiden, musiikin ja teatterin lisäksi ohjelmassa oli muisteluita ja muistamisia. Juhlakuvia voi katsella Pirityisten Facebook-sivuilla.

 

Teksti ja kuva: Maija Ahonen