04
syys

Leader-rahoitusta saaneet maaseudun uudet yritykset menestyvät

Tuoreen selvityksen mukaan Leader-rahoitusta saaneet maaseudun yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin. Yli neljä viidestä Leader-rahoitusta saaneesta tuoreesta yrityksestä oli viiden vuoden jälkeen yhä toiminnassa. Valtakunnallisesti keskimäärin joka toinen uusi yritys lopettaa yritystoiminnan jo viiden ensimmäisen vuoden aikana. Suomen Leader-ryhmien tekemässä selvityksessä tarkasteltiin toimintansa aloittavia yrityksiä, jotka saivat Leader-rahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

Selvityksessä havaittiin, että jo pienillä investoinneilla syntyy uusia työpaikkoja. Yksi Leader-rahoituksella syntynyt työpaikka maaseudun pienyritykseen maksoi noin 5800 euroa julkisia varoja. Työpaikat syntyivät, kun yrittäjät saivat tukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ja ryhtyivät työnantajiksi. Suomalaisten mediaaniansiolla laskettuna julkinen panos työpaikan syntyyn palautuu verotuloina noin kymmenessä kuukaudessa.
Vaikuttaisi siltä, että Leader-rahoitus antaa yrityksille merkittävän sykäyksen toimintaan. Korkea prosentti kertoo myös siitä, että paikallisesti on osattu tukea juuri niitä yrityksiä, joiden tuotteille ja palveluille on ollut kysyntää, sanoo Leader-asiamies Heli Walls.
Selvityksessä tarkasteltiin vuosina 2007-2013 Leader-yritysrahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen saaneita aloittavia yrityksiä. Rahoitusta saaneista alkavista yrityksistä toiminnassa on vuonna 2019 edelleen noin 88 prosenttia.


M-Market Lukkari palautti palvelut Ullavaan

Leader-rahoituksella tuetaan muun muassa maaseudun pienempiä yrityksiä uusissa investoinneissa. Rahoitusta haetaan paikalliselta Leader-ryhmältä.Keski-Pohjanmaalla toimiva Leader-ryhmä Pirityisetrahoitti vuonna 2012 Ullavan palveluosuuskunnan käynnistämistukea. Pirityiset ry:n hallitus myönsi tuen, koska hankkeella katsottiin olevan erityisen positiivisia vaikutuksia kylän ja koko alueen elinvoimaisuuteen.

Ullavassa toiminut kyläkauppa oli sulkenut ovensa, ja Ullavan palveluosuuskunnan ensimmäinen tehtävä oli palauttaa kauppapalvelut Ullavan kirkonkylälle. Ullavaan perustettiin M-Market Lukkari, jossa on päivittäistavarakaupan lisäksi runsaasti oheispalveluja, muun muassa Posti, Matkahuolto, DB-Schenkerin noutopiste, Veikkaus, Toto, Kälviän apteekin alainen lääkepiste ja kukkapiste. 

Ullavan palveluosuuskunnan puheenjohtaja Satu Kalliokoski kertoo, että M-Market Lukkarista löytyy lisäksi kahvila- ja lounaspalvelut sekä terassi A-oikeuksin. Valikoiman täytyy hänen mukaansa olla melko laaja, ettei ihmisten tarvitse lähteä kaupunkiin ostoksille. 
- Päivittäistavaroiden lisäksi meiltä saa esimerkiksi nestekaasua, kalastuskortteja, paikallisia käsitöitä ja sähkötarvikkeita. Tilaamalla saa myös tarvitsemansa työkalut pääsääntöisesti saman päivän aikana, Kalliokoski kertoo. 

M-Market Lukkari on Kalliokosken mukaan kylän sydän. Kaupan merkitys pienelle tuhannen asukkaan kylälle on Kalliokosken mukaan valtava. 
-  Se on tärkeä kohtaamispaikka, joka pitää kylän elävänä, ja ihmiset täällä maaseudulla. Eihän täällä olisi enää asukkaitakaan, ellei kylässä olisi tätä kauppaa, Kalliokoski toteaa. 23
heinä

Tee se Suomessa -lähimatkailukampanja

Pirityiset on mukana valtakunnallisessa Tee se Suomessa -kampanjassa, joka kannustaa elämykselliseen ja ilmastoystävälliseen kotimaanmatkailuun. Suomen maaseutuverkosto on koonnut yhteiselle sivustolle yli 200 suomalaista matkailukohdetta, joita on rahoitettu EU:n maaseuturahastosta. Jos päätät matkailla kotimaassa, elämyksellisyydestä ei tarvitse joustaa. Kotimaan kohteet ihastuttavat ja yllättävät erilaisuudellaan.

Kampanjaan voit tutustua osoitteessa www.teesesuomessa.fi Siellä esitellään yli 200 matkailukohdetta eri puolilta Suomea. Kohteet on jaoteltu maakunnittain, joten saat koko loman matkailuvinkit kätevästi yhdeltä sivustolta. Keski-Pohjanmaalta on mukana useita kohteita, jotka tarjoavat muun muassa unohtumattomia eräkokemuksia, mukavia majoituspaikkoja, mielenkiintoisia kulttuuriperintöreittejä, ympäristötaidetta ja käsityöläisperinnettä. Rauhallisia tai vauhdikkaita elämyksiä erilaiseen makuun. Tutustu oman alueesi hienoihin matkailukohteisiin, tai ota sivustolta vinkit lomamatkasi varrelle muualle Suomeen. Vietä elämyksellinen ja ilmastoystävällinen loma, Tee se Suomessa!22
heinä

Kansantaiteenkeskus suljettu 26.7. saakka

Kansantaiteenkeskus on suljettu lattiaremontin vuoksi ajalla 15.7.-26.7.2019. Tästä syystä kulku Pirityisten toimistoon Kansantaiteenkeskuksen pääoven kautta ei ole käytössä. Tarkistamme kirjepostin päivittäin mahdollisesti saapuvien hakemusten varalta. Lyhde III -hankkeen tiedottaja Anu Kauppila ja Wildlife Experiences -hankkeen koordinaattori Juha Mansikka-Aho ovat tavoitettavissa puhelimitse tai etukäteen tapaamisen sopimalla.  

04
heinä

Toimisto suljettu heinäkuussa

Elina ja Krista lomailevat heinäkuussa ja Pirityisten toimisto on suljettu 15.7. - 2.8.2019. 

Hankehakemuksia voi jättää Hyrrä-palvelussa, mutta toivomme että hakemuksista ollaan etukäteen yhteydessä Pirityisten työntekijöihin. Tarkistamme Hyrrä-palvelun ja kirjepostin päivittäin mahdollisesti saapuneiden hakemusten varalta. Loman aikana luemme sähköpostiamme vain satunnaisesti (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)

Lyhde III-hankkeen tiedottaja Anu Kauppila ja Wildlife Experiences -hankkeen koordinaattori Juha Mansikka-aho ovat kesällä töissä ja tavoitettavissa puhelimitse tai etukäteen tapaamiset sopien.